joi, 29 iunie 2023

World Vision România | Patru din zece elevi din mediul rural au luat sub 5 la Evaluarea Naţională

 


Dacă anul trecut 30% dintre elevii din mediul rural nu reuşeau să ia peste 5 la Evaluarea Naţională de la final de clasa a VIII-a, anul acesta procentul a ajuns la aproape 40%. În acelaşi timp, numărul de note sub 7 este de două ori mai mare în rândul elevilor de la sate faţă de colegii lor din mediul urban. Aceste cifre arată foarte clar că fenomenul lipsei accesului la o educaţie de calitate în mediul rural s-a agravat, atrage atenţia fundaţia World Vision România.

Diferenţe notabile între elevii din mediul urban versus cei din mediul rural sunt şi în privinţa notelor între 5 şi 6. 4,9% dintre elevii din mediul urban au obţinut medii între 5 şi 5,49 la Evaluarea Naţională, în timp ce numărul copiilor de la sate care au obţinut aceste rezultate este aproape dublu. Mai, exact 8.6% dintre elevii din mediul rural au luat între 5 şi 5.49 la această sesiune de examen.

O diferenţă notabilă este şi pentru mediile între 5,5 şi 6. Concret, 5.6% dintre elevii din mediul urban au obţinut aceste rezultate, în timp ce procentul elevilor din mediul rural depăşeşte 8%.

Peste 70% dintre elevii de la sate au luat note sub 7 la Evaluarea Naţională. Comparativ, procentul copiilor de la oraşe care au luat mai puţin de 7 este aproape de două ori mai scăzut.

Datele World Vision România, colectate din comunităţile cele mai vulnerabile din mediul rural în care activează fundaţia, arată că există mai multe cauze pentru care copiii din mediul rural rămân mult în urmă faţă de colegii lor:

24% dintre copii nu sunt ajutaţi de nimeni la teme;

14% dintre părinţii elevilor de gimnaziu spun că nu fac nimic dacă ai lor copii nu se descurcă la teme;

47% dintre adolescenţi spun că doar uneori sau niciodată nu le place şcoala;

aproape o treime dintre profesori spun că proporţia elevilor cu pierderi de învăţare este între un sfert şi o jumătate din totalul clasei;

doar 67% dintre părinţi susţin că profesorii folosesc metode atractive de predare;

35% dintre adolescenţi spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite şi cărţi pentru şcoală.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu