miercuri, 28 iunie 2023

Eveniment editorial la 50 de ani de la inaugurarea Grupului statuar „Școala Ardeleană” de Romulus Ladea

 



Editura Școala Ardeleană vă invită vineri, 30 iunie, începând cu ora 18.00, la lansarea volumului Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea de Lucian Blaga (Ediție îngrijită de Dorli Blaga. Cuvânt-înainte de Ioan-Aurel Pop. Prefață și notă biobibliografică de Eugeniu Nistor).

Invitați: Nadia Arsin, Emil Boc, Ioan Bolovan, Daniel David, Vasile G. Dâncu, Dorin Nistor, Eugeniu Nistor, Valentin Orga, Irina Petraș, Ioan-Aurel Pop, Ion Pop și Mircea Popa.

Parteneri: Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Fundația Transilvania Leaders.

Manifestarea va avea loc în curtea Facultății de Studii Europene din Cluj-Napoca (Str. Emmanuel de Martonne, nr. 1), iar în caz de vreme nefavorabilă, se va muta în Aula Facultății de Studii Europene.

„Gândirea acestor intelectuali și scriitori este un produs particular al condițiilor locale, în care poporul român din Transilvania a căutat să-și ducă la îndeplinire și izbândă aspirațiile în cursul secolului al XVIII-lea. O condiție esențială pentru a înțelege sensul aspirațiilor de atunci ale poporului român din Transilvania este considerarea stării particular e a populației române în coordonatele vieții transilvane, adică în raport cu «națiunile politice»”. (LUCIAN BLAGA)

„Treptat, mi-am dat seama că Blaga, nedreptățitul, rămâne un Univers, iar Universul nu are margini și nu ni se revelă decât parțial. Acest lucru fascinant îl face pe Blaga mereu actual, mereu cognoscibil, mereu sondabil, mereu necesar culturii poporului său. O parte mică din acest Univers este lucrarea de față, care, prin voința fiicei filosofului, iese acum din nou la lumină. Va fi un adevărat privilegiu și un festin intelectual de neegalat pentru cititorii dornici de carte, de înțelepciune și de cunoaștere a prezentului unor savanți români din Secolul Luminilor, adică a prezentului unor studioși trăitori în trecut, dar într-un trecut viu, cu lumini trimise spre noi, cei de astăzi.” (IOAN-AUREL POP)

„Deşi neinclus în sistemul său filosofic, studiul «Gândirea românească în Transilvania în secolul al XVIII-lea» poate fi considerat oricând un apendice al cercetărilor lui Lucian Blaga consacrate sufletului cultural românesc, el completând şi nuanțând astfel teoria sa despre «matricea stilistică autohtonă», prin orizontul crono-spațial cu specific transilvan, configurând dimensiunile unui iluminism aparte al epocii, de sorginte europeană, ofensiv şi eficient în plan social-politic şi spiritual.” (EUGENIU NISTOR)

Florin Petruț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu