joi, 29 iunie 2023

Zeci de studenți au vizitat Stația de Epurare a apelor uzate din Baia Mare


Studenţi ai Facultăţii de Științe din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare au participat la o lecție deschisă pe teren.

Aproape 30  de tineri, studenţi în anul II la specializarea Biologie, au participat la o lecție deschisă pe teren, în cadrul Staţiei de Epurare Baia Mare, situată la limita de vest a orașului, pe malul stâng al râului Săsar.

Studenții au dorit să vadă procesul şi fluxul tehnologic, iar specialiştii din cadrul Staţiei de Epurare le-au explicat în ce constă procesul de epurare a apelor uzate. Astfel, apa care este folosită de către populaţie este colectată de sistemul de canalizare după care este direcţionată în Staţia de Epurare în vederea tratării. După tratare aceasta este deversată în emisar, adică în râul Săsar.

Stația de epurare a municipiului Baia Mare este o stație mecano-biologică (tratarea biologică avansată a azotului şi carbonului, precum şi tratarea chimică a fosforului),.și asigură epurarea apelor uzate colectate din aglomerarea Baia Mare. Procesul tehnologic de epurare a apelor uzate și tratarea nămolului este urmărit, controlat și coordonat prin sistemul SCADA care permite monitorizarea și controlul stației de epurare atât pe plan local cât și de la distanțã.

În cadrul Stației de Epurare există un laborator dotat cu aparatură modernă pentru monitorizarea permanentă a indicatorilor de calitate din apa uzată epurată descărcată în râul Săsar, astfel încât să păstrăm un mediu nepoluat.

Societatea Vital, prin activitățile instructiv-educative pe care le desfășoară la nivelul stației de epurare, contribuie la conștientizarea tinerei generații asupra importanței protejării mediului și pregătește eficient intrarea acestora pe piața muncii, printr-o informare responsabilă privind epurarea apelor uzate.

 

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu