vineri, 30 iunie 2023

Poeta Flavia Foltoș ne-a dat o lecție de dragoste venită din Cer!

 


Azi, la sfârșit de iunie 2023 a fost destul de multă forfotă la Biblioteca județeană pentru că una dintre tinerele promițătoare poete ale Cenaclului Scriitorilor Maramureș și-a prezentat volumul (al doilea) de poezii numit prețios ( aș spune) - EXTRA TERESTRU. Autoarea, pe ultima copertă de interior ne avertizează: ”Sper că volumul meu a ajuns în mâna ta cu bine și versurile mele ți-au pătruns întru totul spiritul flămând de cunoaștere. Te rog să îți acorzi ție timpul necesar pentru a descoperi ce fel de extraterestru ești și să eviți pe cât posibil prejudecățile. Suntem multe ființe în Univers și foarte diferite, dar cred în sinea mea că există undeva în interiorul nostru ceva care să ne unească.” Așa a și fost! Poezia, dragostea de frumos, empatia, suferința, bucuria, magia clipei.

Alături de tânăra poetă a fost alături președinta Cenaclului Scriitorilor Florica Bud, profesorul și istoricul literar Săluc Horvat, etnologul și proaspăt ”Cavaler al Nordului Literar” Pamfil Bilțiu și dr. ec. Vasile Tivadar, care în prefața cărții a afirmat despre poeta Flavia Foltoș: ”(...) am auzit poezie cu seve bine elaborate, pline de mesaje dezlegate de mister și bine aranjate într-un puzzle sublim ce mângâia timpanul precum degetele unei zeițe pe coardele harpei”.

Ne-au impresionat cuvintele bunicii - profesorul de limba română Felicia Hudrea, a membrilor cenaclului: poetul și jurnalistul Gelu Dragoș, editorul și poetul Vasile Bele, dar și muzica dăruită de prof. Alina Andreicuț (folk) și magia lui Adrian Pintea din Sighișoara. Alături i-au fost Flaviei, cu toată ființa lor,  cei de la Asociația ”ESPERANDO” Baia Mare, președinte Andrada Crăciun. De remarcat faptul că 10% din profiturile vânzării cărții merg la ESPERANDO, adică la persoanele cu dizabilități fizice, nu psihice din municipiul Baia Mare!

Încă un amănunt, volumul cu cele 23 de poezii a apărut în cadrul editurii ALTIP și este, datorită graficii și sincerității în exprimare a poetei, unul de colecție! De fapt, Extra-terestru cuprinde poeme de o deosebită sinceritate despre drama tânărului ce nu se integrează în acest secol pandemic, plin de vicii, trădare și falsitate!

Poate de aceea fac apel la dumneavoastră și spun cu voce tare: IUBIȚI POEȚII ȘI POEZIA!

Cartea aceasta de poezii, mai are ceva special! Este unică prin faptul că ”Extra-terestru” e primul volum de poezie din România și din lume ilustrat cu ajutorul tehnologiei Al. 

Felicitări Flavia! Așteptăm cu interes cel de-al treilea volum al tău! Universul tău te așteaptă tăcut și blând să ni-l prezinți nouă, muritorilor de rând!

                                                                                    Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.






















                                                                                     ****




















Foto: Ștefan Selek&Gelu Dragoș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu