vineri, 30 iunie 2023

La mulţi ani, prozatorului Ştefan Jurcă! Ani binecuvântaţi de Domnul!

 

Poate cel mai pitoresc personaj al boemei băimărene este prozatorul şi poetul Ştefan Jurcă, de loc din Sebiş, judeţul Arad, dar cu acte în regulă şi adoptat ca un cetăţean de vază al Băii Mari, atât prin activitatea literară cât şi economică pusă în slujba băimărenilor, Domnia sa fiind mulţi ani economist la intreprinderea de transport în comun „Urbis”.

Date biografice conform site-ului Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj:

Anul nașterii : 1949-07-01

( Sat Sălăjeni (oraș Sebiș), jud. Arad. Licențiat în științe economice, 1977, la Universitatea de Vest, Timișoara. Debut cu  versuri în placheta Amfore, Arad, 1968.

Volume:

Peretele cel mai iubit, ed. Gutinul, 1997, proză scurtă; Poeme uitate, boeme regăsite, ed. Cybela, 2000; Păpușa de rumeguș, ed. Risoprint, 2004, proză scurtă; Pagina de gardă, ed. Dacia xxi, 2011, roman; Spre inima lui Sisif și alte povestiri, ed. Ethnologica, 2019, proză scurtă.

Premii:

Distincţiile Cartea anului  acordate de Consiliului local al municipiului  Baia Mare, 1998; 2001; 2005; 2012; Premiul pentru proză al revistei Nord Literar, 2012; Premiul Al. Ivasiuc  al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, reprezentanța Baia Mare, 2014; Premiul special al fundației culturale Archeus, 2006 și premiul  revistei Archeus, 2019 pentru cartea Spre inima lui Sisif și alte povestiri, ed Ethnologica, 2019; Diploma de excelență a Primarului municipiului   Baia Mare de Ziua Scriitorului, 2020; Marele Premiu pentru întreaga carieră literară din partea Primăriei municipiului Baia Mare, iunie 2021.

Referinţe critice:

„Ştefan Jurca poseda secretul povestirii ce dezleaga, fie si pentru o clipa, viata de povara tacerii, fapte anodine declansind prin rememorare taria sau căința unei vieți. Se moare imprevizibil, absurd, personajele vin de undeva și se disimuleaza în anonimatul provinciei, în taina și suferința provizoratului”. Geo Vasile (Proza românească între milenii, 2001).

„În privința artei de inspirație și de investigație, Ștefan Jurcă nu este nici rural, nici citadin, În exclusivitate, preferința sa mergând, se pare, spre zonele de contact ale unui mediu social surprins în dinamica lui istorică, cu dislocări dramatice, surprinse mai ales la nivelul ființei individuale”. Augustin Cozmuta (Punct critic, 2004).

„Povestirile, mai scurte, mai lungi, se parcurg cu plăcere,  mai ales de cei care pot citi printre rânduri, acolo  unde identitatea cutărui  personaj absoarbe datele biografiei auctoriale și cele ale evenimentelor pentru  a  le converti în  „ego-proză” (...) un teritoriu literar cu valoare estetică substanțială, spațiu  în care calitățile de prozator ale lui Ștefan Jurcă se dovedesc cu prisosință”. Ioan Moldovan Un prozator din Nord, în revista Familia, nr.9, septembrie, 2019.

Adrese:

http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/Poze/carti/portret 1,stefan jurca.jpg

stefanjurca1949@gmail.com;

La împlinirea a 74 de ani, îi dorim maestrului Ştefan Jurcă multă lumină şi căldură sufletească, să aibă acelaşi umor debordant la purtător, să nu-l ocolească muzele, să fie sănătos şi să poată participa la întâlnirile scriitoreşti organizate de Asociaţia Scriitorilor şi revista Nord Literar dar şi la şedinţele Cenaclului Scriitorilor! La mulţi ani binecuvântaţi, maestre Ştefan Jurcă!

                                                                                                  GDL





3 comentarii:

  1. Degeaba va iubiti singur! Numai azi mi-au trimis materiale 3 scriitori de prestigiu. Deja mi-au trimis materiale 24 de scriitori pentru numărul următor. Câți îmi vor trimite până în septembrie când voi scoate numărul 22, că voi putea alcătui 4 numere.Am colaboratori că nu ai tu nici pe jumătate atâția ani. Eu colaborez cu lumea literară prin creație, nu după taifas și după care lângă cine stă pe scaun și se fotografiază. Nu mă interesează care apare pe facebook, eu nu-l suport dar ma folosesc de el!
    Eu, Vasile Dan Marcis,
    voi apărea în 10 reviste de prestigiu în acest an, prin poeziile mele, nu după care pe unde se fotografiază.

    RăspundețiȘtergere
  2. Marchis Vasile Dan1 iulie 2023 la 20:26

    Pentru ce m-ai sunat ieri? Să-mi trimiți felicitări prin telefon sau alte cele? Eu în plan literar mă semnez Vasile Dan Marchiș,nu cum mă prezinți tu tu cu poreclă pe blogul tău. Bun! Află că în numărul 21 al revistei Sintagme codrene am publicat materiale de la peste 50 de scriitori .Eu colaborez cu fiecare pe linie literară omenie, respect, nu pe linie de gașcă sau în plan politic. De când am dat în public acest număr, nici de două zile am primit materiale prin mail de la 21 de literați. Dar până în septembrie când va apărea numărul 22 vor trimite sute de colaboratori din 4-5 țări Așa să știi că eu am locul meu la revistă ca fondator, pe scaunul meu ergonomic de lux . Nu depind de nimeni. Dorește cineva cu har să publice în revistă? Categoric, strict după valoare pe linie literară, indiferent că sunt 50-60 odată, revista se poate extinde număr de număr până la 150 pagini A4, dar nu mă interesează rangurile și funcțiile nimănui.

    RăspundețiȘtergere