sâmbătă, 22 iunie 2024

Avem președinte călător?


Primul președinte era roșu. Următorul înfrânt gata. Al treilea jucător, zicea. Ăsta unu’ e călător. Doar că ținând cont de poporul din care își trage rădăcinile, parcă ne așteptam la mai multă viață. Personalitate.

Săptămâna asta ce a trecut ne-a surprins iar. El, nu săptămâna. De la masa CSAT a dispărut subit observația Armatei în ce privește dăruirea unui sistem Patriot Ucrainei. Nu e! „Nu-i lumină nicări”, ar zice moroșanu’. Apropo, știți cum stăm de fapt? Ca în bancuri. Avem 7 Patriot plătite. Dar avem palpabile doar 4. Din care doar două sunt instalate. Unul va fi gata de Crăciun, cu voia lui Moșu’, altul la anu’. Din astea două, dăm unul, îl donăm, atenție, Ucrainei. Asta după ce Președintele s-a căcăit s-o spună, bărbătește. Dar tot la CSAT, în ordinea de zi a ședinței obținută de presă, președintele care e rugat zilnic să spună țării cum stă cu candidatura NATO, reiese că el a renunțat de o săptămână. Păi domnu’ președinte, ziceai că vei candida în numele țării, nu? Poate află și Țara ce și cum, că nu ești pe persoană fizică! Evident, geme Internetul de glume la adresa lui, inclusiv că ar vâna președinția UEFA, ceva, acolo, președinte să fie/rămână. Așa că, după datină, se va supăra și va merge în concediu. Oare tot cu aeronava aia controversată?

Și toate acestea se întâmplă în momentul cel mai prost, în care Poporul se simte al nimănui. Politicienii și-au luat concedii după alegeri, sau sunt doar lascivi, îngrețoșați probabil de contactul cu Poporul, de strâns mâini muncite, de ce minciuni au trebuit să spună. Au obosit. Îi înțelegem. Dar uite, între timp, avem așa: lui Mario Iorgulescu, ascuns în Italia, i s-a anulat pedeapsa de a fi omorât om, sub influența drogurilor, ba se rejudecă. Presa a tot amintit cu un drum de antecedente, de alde Ghiță, Puiu Popoviciu, Oprescu and company. Bonus Le prince Pol de Roumanie. Alta…a ajuns și la noi în țară medicamentul minune de slăbit Ozempic…atâta că e contrafăcut și-ți pune viața în pericol. Un medic supărat pe sistem ne spune că nici până azi nu există niciun pat adevărat pentru „mari arși” în România, decât pe hârtie, Rafila zice că sunt 34… Pe cine să crezi? Nu politicienii.

„România va fi dusă de val la coșul de gunoi al istoriei”, zice un deputat rus, supărat că n-au fost invitați la o cinzeacă ici-șa, la Adunarea Parlamentară a OSCE, în București. Și nu-i răspunde nimeni, pentru că abilul Aurescu o fi ocupat cu alte cele, pus deoparte. Și revenim la președintele-călător. Poate până la apariția textului de față se decide, dacă ne e prea cald să iasă „la presă”, să ne spună și nouă niște detalii nesemnificative din activitatea sa prestigi(dator)oasă de om politic de talie europeană și mondială, crede el. Cum e cu Patriotul donat(!!!), cu candidatura la NATO, cu Schengenu’, cu viza în SUA. Talie mare, înțelegem, da’ aplecați-vă, Herr President, și către popor, deocamdată, ne păstoriți!

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu