vineri, 7 iunie 2024

O lume nebună, nebună, nebună


Se petrece ceva cu Planeta, iar prin ricoșeu, ceva și cu Omenirea. Ori suntem din ce în ce mai proști, ori proștii sunt din ce în ce mai vizibili. Aruncați cu noroi cât vreți în mass-media, cât e ea de coruptă și de slabă și de plină de greșeli, dar fără presa care arată câte una alta, PROSTIA ar ajunge la rang de virtute. Stai așa…

Trecem în revistă titluri de știri și situații stranii, de dată recentă. Și judecați Dvs, da? O profesoară viceprimar din Vaslui a predat 14 ani având diplome false. Gabriela Firea ar avea domiciliu fictiv în București, nu poate candida, spun cei de la AUR. Nigel Farage, autorul Brexitului și al crizei profunde a Marii Britanii, și-a anunțat candidatura public, cu prețul de a fi stropit în față cu un milkshake. De banane. Doi italieni trimiși în judecată pentru că au vândut ilegal sperma legendarului cal de curse Varenne. Un meci de fotbal a durat 4 ore și jumătate în Ucraina, din cauza alarmelor aeriene. Pensionări suspecte în MAI pe baza aceluiași diagnostic de depresie, obținut de la același medic din același spital bucureștean. Un fost colonel MAI și un ofițer în rezervă aveau cea mai complexă rețea de trafic de imigranți. Profiturile lanțurilor de farmacii s-au dublat în patru ani, iar cele ale producătorilor de medicamente au crescut cu 75%.

Dar poate vreți și știri neaoșe, de-ale noastre. Într-o comună, un candidat a oprit apa satului, cu alimentarea pe teritoriul comunei vecine, apoi s-a dus și s-a filmat repornind apa, justițiar și acuzând vecinii. Cu scandal, poliție, jandarmi, doar că erau camere video… făcuse fenta și acum patru ani. Unii candidați se retrag „cu folos” în ultima clipă, în urma unor negocieri din care ies cu foloase personale directe și au impresia că electoratul lor va vota cu cine zic ei, pentru cel huiduit mai ieri.

Un alt candidat s-a suit în altar neinvitat, la o mănăstire mare de la noi, cât să apuce fotograful să-i facă poze fiind „alături” de episcopi și fețe bisericești. Un candidat are o filmare în care e beat la o nuntă, varsă conținutul paharului pe ringul de dans, alunecă în genunchi pe băutură, apoi mușcă din pahar și se umple de sânge. Asta e scenă de videoclip de manea, contra dușmanilor, nu de campanie electorală. Un polițist rural ce părea printre cei mai virtuoși și mai corecți din județ este în arest la domiciliu, pentru luare de mită în formă continuată. Un proprietar de organ de presă, ce apare pe lista unui partid, cheamă candidații la talk-show-uri, pe bani evident, promițând echidistanță. Mai mulți fii de primari sunt pe liste electorale ale părinților lor, inclusiv în locul lor. Avem candidați alcoolici, cu dosare penale, bolnavi psihic sau „doar” bolnavi grav. Primar agramat își acuză contracandidații de agramatisme. Justițiari de presă odinioară și-au găsit loc pe liste electorale, sunt soldați fideli de partid. Se fac strămutări de oameni, o seamă de romi nedeclarați din bidonvilleurile băimărene fac acum bani devenind locuitori ai comunei X sau Z, fără ca autoritățile să reacționeze la apariția bruscă, la alegeri, a noilor locuitori, a noilor buletine.

Ne crucim, dar pe undeva face parte din ceea ce am devenit. Singura noastră speranță e ca undeva pe parcurs să nu se facă fuziunea dintre PROSTIE și FUDULIE, amestecul e exploziv, fatal. Stați așa… că avem mostre deja. Revenim.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu