sâmbătă, 10 august 2024

In memoriam ELENA BORCUTI

                                                21 mai 1949 – 7 august 2024

Poeta Elena Borcuti s-a născut în satul Ruștior, județul Bistrița-Năsăud, la data de 21 mai 1949 și a dispărut din lumea literară și dintre noi la 7 august 2024. Și-a petrecut copilăria în comuna Șieu, unde a urmat clasele gimnaziale. A frecventat Liceul nr. 1 din Bistrița, actualmente Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și și-a desăvârșit studiile superioare în domeniul științelor biologice la Facultatea de Biologie și Agricultură din Baia Mare. După ce și-a luat licența, a îmbrățișat cariera didactică, fiind profesoară de biologie timp de peste 30 de ani, în localitățile Lăpuș, Dumbrăvița, Chechiș din Maramureș.

Activitatea sa literară s-a dezvoltat îndeosebi în cadrul Asociației „eCreator”, dar a avut colaborări și cu Asociația Scriitorilor din Maramureș. Iubirea pentru natură și pasiunea pentru frumos s-au materializat în arta sa poetică consolidată prin apariția volumelor:

Când florile-şi deschid corola, Baia Mare, Editura Eurotip, 2017;

Natură, flori şi iubire, Baia Mare, Editura Ecreator, 2018;

Simfonii prin anotimpurile vieţii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2019;

Darul lui Pufu. Povestiri în versuri pentru copii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2020;

Lumini şi umbre. Poezii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2021;

În vers de aur. Poezii, Baia Mare, Editura Ecreator, 2023.

Deși majoritatea poeziilor sale sunt pasteluri, scriitoarea este atentă și la situația tinerilor din zilele noastre și manifestă în multe poezii interesul pentru trecutul nostru glorios pe care-l apreciază și-l prezintă cu adevărata lui valoare, manifestându-se prin această atitudine ca un scriitor patriot. Prin versurile sale, poeta Elena Borcuti ne transmite ideea reconsiderării și prețuirii luptei pentru țară și popor dusă de înaintașii noștri, astfel, în primul rând apar eroii – acei necunoscuți care au situat țara mai presus de propria lor viață.

 A primit recunoașterea critică pentru creațiile sale literare din partea unor scriitori și critici literari: Ioan Romeo Roșiianu, Ioan Andreica, Petronela Apopei, Olimpia Mureșan, Dana Zen ș.a.

Dumnezeu să-i binecuvânteze sufletul și să-i facă parte de locul ceresc!

Preluare https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2024/08/07/in-memoriam-elena-borcuti/#more-79269



2 comentarii:

  1. Dumnezeu s-o ierte si odihneasca! Un suflet minunat a mai plecat la Ceruri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeu s-o odihnească!

    Dumnezeu s-o odihnească!

    RăspundețiȘtergere