marți, 12 iunie 2018

La mulţi ani domnule profesor!

Dr. Nicolae Iuga – 65 ani!

Profesorul Nicolae Iuga s-a născut pe 12 iunie 1953 în Săliştea de Sus, jud. Maramureş. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în anul 1978. A fost profesor la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighet, ulterior lector la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. A susţinut doctoratul în Filosofie la Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorului Andrei Marga. Începând cu anul 2003, Nicolae Iuga este conferenţiar și, respectiv profesor universitar la Departamentul de Științe Socio-Umane al Universității de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Este autor unic al unui număr de 20 cărți, dintre care 4 au fost publicate în limbile franceză și engleză la prestigioase edituri din Germania, precum și al unui mare număr de articole publicate în reviste din România, Franța, Austria, Germania și Statele Unite. Despre cărțile sale au apărut zeci de recenzii favorabile în presa de specialitate din țară și din străinătate.
            Am putea selecta câteva aprecieri: „Scriitura lui Nicolae Iuga este cuceritoare prin logica remarcabilă, are o frumusețe dialectică de mare seninătate, iar etica se transmite ca un act imperial” (Ștefan Fay, Nissa, Franța, 2000). „Scrisul lui Nicolae Iuga încântă și seduce, dar și constrânge intelectual, precum un silogism” (Ion Bălin, București, 2000). „Nicolae Iuga face proba unei remarcabile culturi teoretice, consacrându-se drept unul dintre cei mai competenți eseiști pe care îi avem în România în momentul de față” (Andrei Marga, UBB, Cluj-Napoca, 2002). „Nos llamaros la atencion los trabajos esotéricos Le Cercle et l’Arbre de la Vie redactados por Nicolae Iuga, que ilustram claramente la solida preparacion intelecual del autor” (A. Mac Liman, CIEM, Madrid, Spania, 2015). „He is a professor of international reputation as his articles are published in peer reviewed journals in several languages in both Europe and the United States” (Theodor Damian, Metropolitan College of New York, SUA, 2015). „Nicolae Iuga are o solidă cultură enciclopedică, combinată cu profunzime filosofică și cu o mare rigoare științifică. Are o judecată tranșantă și o viziune limpede, atât în probleme ce țin de ideologia politică contemporană, cât și în cele legate de cultură, de morala creștină, de ezoterism, de teologie și de tradiții” (Prof. Horea Porumb, Université Paris XIII, Franța, 2015). „Avantajul domnului Nicolae Iuga constă în cunoașterea Filosofiei și cărțile sale produc deschideri, generalizează experiențe și aduc o importantă contribuție în domeniu” (Acad. Alexandru Boboc, în rev. „Tribuna”, Cluj-Napoca, nr. 313 / 2015).
            Notă. În anul 2017, lui Nicolae Iuga i s-a decernat Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române pentru lucrarea Din istoria marilor idei etice și pedagogice, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2015.
           


                                                                           


                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu