luni, 10 decembrie 2018

Peste 1000 de declarații de Unire adoptate în sute de școli din România și R. Moldova


Elevi şi cadre didactice din peste 1.000 de şcoli au semnat câte o declaraţie pentru unirea cu Republica Moldova şi drepturi pentru românii din Ucraina, Serbia de Răsărit, Bulgaria şi Balcani, informează ziarulevenimentul.ro, preluat de Romanian Global News.
La iniţiativa Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, a fost pusă în scenă, în câteva sute de şcoli din România şi Republica Moldova, o scenetă care are ca temă principală Marea Unire, iar în timpul desfășurării scenetei se elevii-actori semnau declarația.
„Este revoltător că profesioniştii nu au produs niciun film istoric sau piesă de teatru care să aibă ca teme Unirea Basarabiei cu România, Unirea Bucovinei cu România, Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Este jalnic căpe nicio scenă sau ecran niciun actor român nu a avut ocazia niciodată să joace vreun rol al marilor protagonişti ai Marii Uniri: Ioan Pelivan, Teofil Ioncu, Alexei Mateevici, Toma Jalbă, Ştefan Bulat, Elena Alistar, Ion Buzdugan, Ioan Inculeţ, Pantelimon Halippa şi Vasile Stroescu, Ilie Lazăr, Ion Nistor, Iancu Flondor, Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş etc.", susţine organizatorul acţiunii, Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.
Documentele vor fi date spre păstrare, după caz, Muzeului Unirii din Alba Iulia, sau muzeelor județene, a precizat Viorel Dolha.
                                                                                                     RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu