luni, 11 octombrie 2021

Am fost bolnav...


 Ei, dragi prieteni, în ce lume trăim! Doar un om bolnav știe să prețuiască sănătatea. Aș vrea să fiu clar înțeles ... Nu am nimic cu doctorii, în general cu cei care lucrează în sistemul sanitar... dar, le doresc, din adânc de suflet, să rămână fără ,,obiectul muncii". Revin, nu îmi doresc demiterea lor, intrarea în șomaj ... Nu! Imi doresc să fim sănătoși, cu toții, iar medicii să stea să aștepte în cabinet, să apară un om bolnav. Nu să trebuiască, eu, bolnav, vai mama mea, să stau la ușa unui/unei doctor/doctorițe specialist în vreo boală. Mi s-a întâmplat. Deci, vorbesc adevăr. Abia azi, fiind mai bine, mă apropii și scriu. De ce? De nervi! De revoltă! De ciudă! Am fost bolnav. De fapt mai sunt. Cine știe? Zice-se, ,,că o boală trece, cu tratament (medicamente, adicătelea!), în 7 zile, și fără niciun medicament într-o săptămână". Nici nu mai știu de când bolesc. Clar, nu sunt bine! Dar, pe lângă faptul că m-am simțit că un jeg, vin și spun, pe bună dreptate, până când? Sau, de ce toate astea? Trebuie să fii sănătos să poți rezista acestui sistem, despre care se zice că este ,,întruchiparea inteligenței". Care întruchipare? Adică? Te duci, și plătești! La ,,cu plată!", există locuri. Te primește doctorul și te consultă. La ,,fără plată!", programări pentru luna ianuarie 2022. Ok! Frumos! Eu, acuma mor! Azi sunt bolnav! Am acceptat și varianta ,,cu plată". Ai de ales? Unii poate.

PASUL 1 - Eu, bolnav! Mda! Mi-o trebuit! Mă prezint la doctorul de familie. După ,,Bilet de trimitere". Aici, lume. Și alți bolnavi, dar ce să faci. Stai la rând. Te consultă. Te întreabă alea-alea! Abia pot vorbi. Dar, mă țin! Adică, rezist. ,,Sărut mâna, doamna doctor. Mulțumesc! Sănătate!". Nici nu știu dacă mi-a răspuns. Nu e nicio problemă. Bine că am scăpat ...

PASUL 2 - Tot bolnav, vai de viața mea. Merg la policlinică pentru a mă planifica la ,,specialist", adică la ,,cea mai bună!". Tremur. Temperatură. Durere de cap. Amețeli. Diarie. Durere de stomac. Se învârte pământul cu mine. Stau la rând pentru programare. Cu amabilitate, registratorul îmi spune: ,,Programările se fac pentru luna ianuarie!". Oare, să mă mir? Oare, să râd? ,,Dacă vreți la cu plată!". E ok! Plătesc consultația, nicio problemă. ,,Bine! Atunci, pentru mâine la 10,40!". A mai trece cumva o zi ... Eu, cu un picior în groapă. Aceleași simptome. Parcă și mai ... dar cine le mai știe! Merg acasă. Paracetamol. Temperatură 39,2. Cald bine la mine în suflet. Trece și noaptea. Mă rog pentru încă o zi. Să fiu stăpân să ajung la doctoriță.

PASUL 3 - Mă prezint la specialist. Cea mai bună. Stau 3 ore la ușă. În acest interval de timp, intră 2 persoane. Flori. Cadouri. Eu, ,,mort de bolnav". În sfârșit. Intru în cabinet. Plin de nervi. Câți mai puteam ,,dezvolta" din cauza bolii! Din prima, sare cu gura pe mine ,,tanti doctor, specialistă!". ,,Dumneavoastră, vedeți cum arătați? Ce căutați aici? Cine va trimis la mine?" ... Ups! La care întrebare să răspund? Și tot ea ... ,,Ai Covid!", ,,Dați-mi fișa!". Ii dau fișa. Puteam face altceva? Foarte bună doctorița! Mă scoate afară din cabinet pe motiv că am Covid. ,,Plecați! Plecați de aici! La Spitalul de boli infecțioase! Să îți faci testul Covid! Tu ai Covid!" ... Măcar bine că știu ce am! Acuma știu sigur de ce mor! Am Covid. Să nu uit ... îmi făcusem 2 teste, până să ajung la ,,Internista" mea, adică specialista de la INTERNE.

PASUL 4. Ies din cabinet. Am impresia că dacă mai stăteam o secundă, doamna doctor, ,,distinsă și mult prea prietenoasă"" cu bolnavii m-ar fi aruncat pe geam. No! Asta e. Merg, cum pot, până la Spitalul de pe str. Baia Sprie (de boli infecțioase). Acolo, la URGENȚĂ, alte 10 persoane. Mă așez. Afară. Se învârte pământul cu mine. Durere de cap. Amețeli. Respirație grea. Cam așa arată graficul:
11.30. ajung la spital;
13.00. ne bagă în seamă cineva. Test Covid. Al treilea. NEGATIV.
15.00. o rază la plămâni.
17.00. o ecografie abdominală.
18.15. analiză sânge pentru test hepatită. (rezultat a doua zi NEGATIV!)

VASILE BELE
Chiuzbaia, 11 octombrie 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu