vineri, 22 martie 2019

Bianca noastra si Bianca lor

Bianca Andreescu a devenit, brusc, a noastra in momentul in care a inceput sa aiba rezultate notabile in tenis. Pana atunci a fost a lor, a celor care au investit sume uriase in pregatirea si dezvoltarea sportivei.
Are numai 18 ani, tocmai ce a castigat unul dintre cele mai prestigioase turnee de tenis din lume si mai toti specialistii spun despre ea ca va avea un cuvant important de spus in circuitul feminin. In plus, poarta un nume romanesc, a inceput tenisul in tara noastra si, dupa cel mai important succes al carierei, ne-a vorbit si in romana. De ce n-ar fi a noastra?
Pai, in primul rand noi am ignorat-o atunci cand avea cea mai mare nevoie.
Parintii Biancai au emigrat in Canada dupa terminarea facultatii, atunci cand tatal, Nicu, a primit o oferta avantajoasa. Mama, Maria, l-a urmat, iar pe 16 iunie 2000 se nastea in orasul Mississauga Bianca.
La varsta de sase ani, familia Andreescu a revenit in Romania, iar Bianca a inceput tenisul la Pitesti cu un antrenor pe care il apreciaza si acum. Numai ca aici se opreste "contributia" Romaniei, la cursuri de tenis platite de parinti. Nimic altceva nu i-a oferit aceasta tara celei despre care spunem cu mandrie ca e "romanca de-a noastra".
In schimb, ceilalti i-au dat aproape totul si aici o las pe mana Biancai sa explice:
"Daca sunt niste copii talentati, Federatia le ofera mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizati in tot ceea ce fac. De asemenea, Canada este o tara multiculturala, deci toti au venit de undeva. La inceput, investesti ca parinte 100% bani si timp. Daca un copil se remarca pentru ca este talentat, daca are rezultate importante si constante, Federatia incepe sa investeasca foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridica la 250.000 de dolari pe an la acest nivel", povestea Maria Andreescu intr-un interviu acordat celor de la Pro Sport in 2017.
Alungata din Romania de lipsa de perspective, Bianca Andreescu a gasit in Canada, tara in care s-a si nascut, un sprijin important, iar talentul ei, care exista din plin, a putut fi cultivat si prin contributia statului.
Doar asa putea ajunge Bianca Andreescu la nivelul de astazi pentru ca parintii nu puteau sustine costurile unei cariere incerte. Doar niste nebuni, in sensul cel mai frumos al cuvantului, asa cum au fost parintii Simonei Halep au investit tot ce aveau, ba inca si ceva in plus, in cariera fetei lor. Dar fostul numar unu WTA este un caz singular si probabil ca asa va ramane!
Revenind la Bianca Andreescu, ea a reusit sa se dezvolte, sa castige turneele importante de juniori si, de-acum, pe cele de seniori cu sprijinul determinant al canadienilor. Fara ei, perspectivele erau aproape nule pentru ca e plin pamantul de antrenori personali de tenis ce aveau mare potential in timpul junioratului.
Tenisul este un sport scump, extraordinar de scump, iar Romania nu face nimic pentru a-i ajuta pe tinerii care vor s-o apuce pe acest drum. Cei care reusesc pot fi numarati pe degete si totul se datoreaza lor si familiilor lor.
Prin urmare, sa o adoptam pe Bianca, sa spunem ca este a noastra, sa ne mandrim cu rezultatele ei reprezinta dovada suprema daca vreti de ipocrizie si de fatarnicie a unui popor care are idoli numai cand acestia sunt sus. Iar cand cand rezultatele lor nu ne mai satisfac orgoliul, sunt in cel mai bun caz uitati.

Autor: Marius Doroftei
Editor Ziare.com




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu