sâmbătă, 30 martie 2019

Koveși sub control judiciar. Iohannis vrea referendum pentru Justiție. Circul continuă!

România ar putea fi un stat perfect funcțional, dacă actorii politici și instituționali ar alege comunicare normală în locul circului și dacă instituțiile de forță ar apăra democrația și nu propriile interese. În prezent a început campania pentru europarlamentare, iar toată lumea joacă această carte. Deși neoficial, ieri s-a dat startul pentru lupta europeană cu cele două subiecte – Referendumul lui Iohannis și situația Laurei Codruța Koveși, pusă sub control judiciar.
Lume, lume hai la referendum! – a strigat aseară Iohannis de pe scările Palatului Cotroceni
La ora 17:00, președintele Klaus Iohannis a ieșit în conferință de presă și a anunțat că referendumul pentru Justiție va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Iohannis nu a precizat care va fi întrebarea de pe buletinul de vot de la referendum.
Practic, ne-a invitat la un spectacol național, fără să ne spună care este programul. Știm că tema este Justiția, dar nu știm exact la ce se referă întrebarea. Sunt absolut convins că toți românii vor o justiție liberă, nimeni nu vrea hoți pe stradă sau în politică, nimeni nu vrea justiție paralelă. Dar aici ne lovim de cretinismul demersului.
Iohannis folosește referendumul în scop pur politic. Acesta vrea să aducă mai mulți oameni la vot pentru alegerile europarlamentare așă că altoiește alegerile europene cu un referendum despre nimic.
Această decizie pare impusă de USR+Plus mai degrabă decât de PNL. În final, se poate dovedi foarte neinspirat acest referendum pentru PNL care poate pierde locul doi în favoarea alianței USR+PLUS, iar Iohannis se va vedea candidatul unui partid de sub 20% în concurență directă cu Cioloș pentru finala prezidențială.
Laura Codruța Koveși rămâne acasă
Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secţia de Anchetare a Magistraţilor în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, în care a fost denunțată de Sebastian Ghiță.
Laura Codruța Kovesi are trei interdicții în cadrul controlului judiciar, una dintre acestea fiind cea de a nu mai lucra la Parchetul General. De asemenea, Kovesi nu are voie să părăsească țara și nici nu are voie să comunice presei detalii despre dosarele în care este vizată.
După aceste informații, în ziarul de circulație internațională Financial Times apare următorul titlu: ”Măsurile luate contra lui Kovesi îi scad șansele de a deveni procuror-șef european”. Practic, s-a dat semnalul la nivel european că Laura Koveși o să stea departe de Bruxelles.
Sub aceste auspicii începe campania pentru alegerile europarlamentare din România. Este clar că jocul este unul complex în care sunt implicate și multe forțe externe. Uniunea Europeană se schimbă, se construiesc noi majorități, iar europarlamentarii românii devin foarte importanți. În ceea ce privește jocul intern, se ascut cuțitele pentru prezidențiale. Tot circul făcut acum pe TV și în stradă se va multiplica la alegerile prezidențiale. Trebuie să alegem din nou emoția, nu trebuie să fim lucizi.
Autor: Alexandru David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu