sâmbătă, 30 martie 2019

Poetul Ioan Potop a citit la Cenaclul Scriitorilor


 În penultima zi din luna martie, într-o zi superbă de primăvară, la Cenaclul Scriitorilor din Maramureş a citit un calup de 19 poezii, dintr-un viitor volum, poetul Ioan Potop.
Poetul, dascălul şi omul Ioan Potop ne-a determinat să ne alăturăm astăzi poeziei Domniei sale, prin ideile şi gândirea lirică pe care le regăsim în ea. De altfel, ca o părere, poezia lui se adresează atât intelectualului cât şi celorlalţi cititori ai lui, are prozodie, filosofie, simţire şi multă culoare.
Un prim lucru de semnalat este faptul că poetul Ioan Potop, aşa cum i-a sugerat scriitoarea Florica Bud, preşedintele cenaclului, a venit cu materialul printat din ceea ce urma să citească şi a fost distribuit tuturor celor prezenţi, asfel ca membrii cenaclului să poată şi vizualiza, nu doar asculta, să se oprească asupra poemelor, ca ulterior să poată fi comentate.
După cele aproximativ 30 de minute de lectură, doamna Florica Bud a dat drumul comentariilor şi analizei celor auzite. Poetul Vasile Bele îi sugerează un alt titlu volumului decât ne-a spus autorul, iar despre cele auzite a spus: „...poeziile sunt tinereşti, facile, pline de simţire, iar noul volum va da definiţia complexă a dorului, cuvânt pe care-l găsim doar în limba română”; poetul Ioan Hada (La mulţi ani şi din partea noastră!) îi urează ca „poemele lui să zboare în inimile celor care le vor citi”; poetul Vasile Dan Marchiş consideră că „sunt poezii foarte valoroase, dar să fie atent la unele poezii unde, de dragul rimei, nu găseşte întotdeauna cuvintele cele mai inspirate” şi dă exemple în acest sens; mai nou sosita în cenaclu, doamna Daniela Micu afirmă că „prin poezie Ioan Potop îşi caută evadarea”; poetul Ioan Meteş Morar Chelinţanu, ca de obicei, este scurt şi la obiect: „prea multe semne de punctuaţie care iau din ritmul şi muzicalitatea poeziilor”; Vasile Tivadar este de acord cu antevorbitorii şi recită poezia „Dorul din vis”, poezie care l-a impresionat; pictoriţa Gabriela Popiel remarcă titlurile inspirate ale poeziilor lecturate şi crede că „poeziile autorului au profunzimi care trebuie remarcate”; poeta Claudia Tomescu ne reaminteşte că pe 31 martie s-a născut la Ploieşti un prieten al Maramureşului, poetul Nichita Stănescu; poetul Gheorghe Pop din Seini apreciază poeziile ascultate şi pe autorul lor şi crede că „poemele sunt scrise în aceeaşi gamă, dar trebuie scos din vers un cuvânt, o prepoziţie ca forma să fie mai poetică”.
În încheierea şedinţei,  scriitoarea Florica Bud ne informează că pe data de 13 aprilie când ar trebui să ne întâlnim va fi plecată la Bucureşti şi cu toţii am fost de acord să ne întâlnim după Sfintele Paşti. Urează „Sărbători pascale în linişte şi credinţă!” şi ne anunţă că ne vom reîntâlni la o dată pe care ne o va anunţa.


                                                                                       Gelu Dragoş














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu