vineri, 22 martie 2019

La 105 ani de la moartea martirică a Părintelui Haralabie Balamace, o nouă ediție a comemorării martirilor macedo-români din Balcani

Proiect Avdhela și organizația „NeamUnit" organizează, sâmbătă 23 martie, de la ora 13:00, comemorarea martirilor macedo-români din Balcani, transmite Romanian Global News.
Ceremonia va readuce în memorie evenimentele tragice din noaptea de Paști de-acum 105 ani, atunci când părintele Părintele Haralambie Balamaci, împreună cu alți trei aromâni, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea de către antarții greci, pentru că slujea în limba română/dialectul aromân și pentru că promova identitatea românească a aromânilor din Balcani.
Acești patru aromâni fac parte dintr-o serie de mai bine de o mie de macedo-români din Balcani, învățători, profesori, preoți, primari, dar și simpli elevi, femei sau oameni în vârstă, care au fost uciși cu bestialitate de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în dialectul local.
Gazda Parastasului și comemorării va fi parohul Radu Petre Mureșan, iar Părintele Dumitru Ștefănescu - consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor - va citi cuvântul trimis pentru această ocazie de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.
Din partea organizatorilor vor vorbi Emanuil Ineoan, doctor în istorie al
UBB Cluj Napoca, respectiv Aureliu Surulescu, președintele Asociației NeamUnit.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 23 martie, la Biserica Mavogheni cu Hramul Izvorul Tămăduirii din Strada Monetăriei, nr. 4.


                                                                                RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu