duminică, 31 martie 2019

PNŢCD şi PSD la aceeaşi masă?


Catastrofală pentru PNŢCD, triumfală pentru PSD, înţelegerea electorală dintre cel mai anti-comunist partid postdecembrist şi un partid presupus a fi urmaşul partidului comunist a căzut ca o bombă. Până la urmă Liviu Dragnea a reuşit să dea o lovitură de imagine mai tare decât PNL prin cooptarea pe listă a jurnalistului Rareş Bogdan.
Dacă includerea preotului greco-catolic Terheş pe lista PSD părea o afacere personală, determinarea unui partid istoric ca PNŢCD să susţină PSD ţine de o artă a negocierii cu totul specială. Putem vorbi şi despre o corupţie morală fără precedent în istoria PNŢ. Oricum Aurelian Pavelescu este un personaj dubios care prin inginerii avocăţeşti a confiscat PNŢCD. A confiscat practic o bucată de istorie.
Pentru a înţelege fenomenul în toată complexitatea lui să facem un salt în timp când la conducerea celor două partide se aflau Corneliu Coposu şi Ion Iliescu. Imediat după 1989 au apărut în România două partide total diferite ce păreau că se vor devora între ele din moment în moment. Cel mai radical, cel mai anti-comunist partid din România anilor de început a democraţiei a fost PNŢCD. Poate tocmai anti-comunismul său l-a scos din viaţa parlamentară. Desigur, şi incapacitatea liderilor săi după dispariţia lui Corneliu Coposu a făcut din unul din partidele istorice o fantomă politică. Dar întreaga noastră istorie este plină de fantome pe care încercăm să le conservăm. Odată cu semnarea unui pact de susţinere a PSD-ului în alegerile europene PNŢCD reintră în atenţia opiniei publice. Mai ales pentru ardeleni este un şoc. Pentru biserica greco catolică este o surpriză de mari proporţii. Era de neimaginat o joncţiune dintre cel mai anti-comunist partid românesc şi partidul care se presupune a fi moştenitorul partidului comunist. Cel puţin prin datele sale din perioada Ion Iliescu.
Năravurile partidului totalitar au fost preluate de PSD-ul presupus modernizat sub conducerea ultimilor lideri, dar prin acţiunile din ultima vreme PSD riscă să fie acuzat că redevine partidul cripto-comunist care a stopat dezvoltarea României imediat după căderea comunismului. Ion Iliescu a scos România din plutonul ţărilor care şi-au regăsit libertatea după 1989. În timp ce Polonia, Cehia, Ungaria au avut un parcurs normal, România sub Ion Iliescu a rămas izolată, făcându-se cunoscută prin violenţe, prin mineriade, prin refuzul de a se alinia ţărilor cu tradiţie democratică.
După 30 de ani cercul se închide. Aurelian Pavelescu a semnat o declaraţie de susţinere a PSD în alegerile pentru Parlamentul European. Ce va urma? Foarte probabil înţelegerea presupune o alianţă electorală pentru viitoarele alegeri. Mai simplu, urmează includerea lui Aurelian Pavelescu, adică a preşedintelui PNŢCD pe listele parlamentare PSD în 2020.
Fără îndoială este o lovitură de imagine în favoarea lui Liviu Dragnea. Primit în familia democrat-creştinilor europeni încă din timpul lui Corneliu Coposu, PNŢCD este un trofeu pentru Liviu Dragnea.
Pe de altă parte este şi o şansă a PNŢCD de a se reinventa, de a ieşi din obscuritatea în care se complace de 20 de ani. Şi celălalt partid istoric, PNL, a cunoscut urcuşuri şi coborâşuri. Dar a rezistat. PNŢCD a ales un alt drum. De la abandonarea lui în anul 2000 de către fostul preşedinte Emil Constantinescu, trecând prin diferite metamorfoze care l-au tot micşorat, PNŢCD, deşi condus de un aventurier politic, iese acum la suprafaţă. Este drept că în mod scandalos, dar şi asta înseamnă mai mult decât nimic.
Poate că anul acesta îl vom vedea pe Liviu Dragnea şi la casa lui Iuliu Maniu, poate şi în preajma Papei Francisc cu prilejul beatificării episcopilor greco catolici pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu