miercuri, 13 noiembrie 2019

Deputatul Duruş avertizează: gafele conducerii CJ, pe punctul de a provoca o explozie a preţului la gunoi


Groapa de gunoi temporară de lângă Baia Mare este o rușine vizuală pentru un oraș care se vrea civilizat, curat și candidat la diverse titluri europene. Zidul de gunoi ajunge undeva la 7 metri înălțime, ceea ce încalcă datele tehnice ale proiectului avizat de APM, transformând depozitul într-unul ilegal. Cum depozitul ecologic de la Fărcașa nu este finalizat, operatorul de salubritate este obligat să găsească o soluție legală pentru a depozita gunoiul menajer.
Asta înseamnă că Drusal trebuie să construiască o altă groapă temporară. Din vina cui? A conducerii Consiliului Județean care nu sunt în stare să ducă la bun sfârșit un proiect european finanțat cu peste 60 de milioane de euro. Incompetența celor care manageriază acest proiect se va răsfrânge asupra buzunarului cetățeanului.
De la începutul lunii viitoare, societatea de salubritate trebuie să încheie un alt contract pentru ridicarea gunoiului menajer. Dacă până acum contractul era încheiat cu municipalitatea, de acum el va fi semnat cu Consiliul Județean. Pretenția operatorului este de majorare a prețului la populație ca urmare a investițiilor pe care este obligat să le facă. „Cetățeanul este pus să suporte din propriul buzunar prostia administrației județene. Anul trecut prețul a crescut cu 80% în Baia Mare. Acum suntem în pragul unei noi creșteri de câteva zeci de procente. Îl întreb pe domnul președinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea, de ce trebuie un bir pe cetățean pentru nerealizările sale? Am avertizat de acum doi ani că aici se va ajunge. Contribuabilul este pus să plătească de două ori. Odată plătește, prin taxe și impozite, pentru sumele alocate în proiect ca cheltuieli neeligibile, iar apoi trebuie să suporte majorări de preț, pentru că banii săi la buget nu au fost folosiți cu cap. În varianta cea mai pesimistă, dar de care nu suntem foarte departe, Consiliul Județean va fi pus să returneze înapoi toți banii europeni din proiect. Tot pe spatele contribuabilului va cădea și acoperirea acestei găuri. Cer Consiliului Județean să găsească formula legală pentru ca populația să nu fie taxată pentru incompetență. Să plătească cine a greșit, nu populatia!” cere vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș.


           Birou comunicare, cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu