vineri, 10 ianuarie 2020

Ministerul Transporturilor pregătește desființarea CFR

CFR Călători  a primit o lovitură cruntă de la Ministerul Transporturilor, care va duce la dispariția societății naționale. Instituirea penalităților la subvenția oricum insuficientă pune pe butuci transportul românesc pe calea ferată, lăsând cale liberă operatorilor privați din Europa.
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 în transportul feroviar public de călători, inițiat de Ministerul Transporturilor, aplică lovitura de grație Societății Naționale CFR Călători. Actul normativ introduce, pentru prima oară, penalități pentru neîndeplinirea indicatorului tren-kilometru, tăind, astfel, din compensația acordată, care oricum era mult prea mică față de costurile actuale.
Sindicatele din CFR avertizează că măsura va scoate de pe piață societatea, lăsând cale liberă operatorilor străini. ”Compensația a fost oricum micșorată, de la an la an, în condițiile în care toate costurile au crescut. Operatorii privați sunt privați doar cu numele, atâta timp cât iau subvenții de la statul român și material rulant nou tot de la statul român. Orice român care vrea binele țării ar înțelege în felul următor: am operatorul de stat care face pachet minim social, restul fac trenuri comerciale. Deci veniți voi, toți privații, și alegeți-vă ce trenuri vreți voi, pe cele mai bune rute. După ce v-ați ales voi cele mai bune rute, dar fără subvenții de la stat, fără material rulant de la stat, se trec celelalte rute rămase într-un pachet minim social pe care îl face operatorul de stat cu compensația respectivă.
Așa se face în toată Europa, numai la noi în România se înțelege altceva. Omorâm practic tot transportul feroviar. Dacă scade numărul de călători, și se poate întâmpla dacă se taie gratuitățile studenților, de exemplu, nouă ne aplică penalități și ne iau 30% din compensația care oricum este insuficientă. Păi nu l-ai omorât de tot? Mai mult, n-ai vagoane și duci mai puțini călători, iar ne aplică penalități. Dacă aplică penalitățile, CFR nu mai are posibilitatea să își cumpere vagoane, să ducă ramele electrice și locomotivele la reparațiile mari, o să rămână scadente la reviziile mari și vine anul 2023 când totul se scoate la licitație.
Când se va scoate totul la licitație CFR Călători nu o să poată să meargă la licitație pentru că are scadențe la reviziile mari și vor intra doar operatorii străini. Și uite așa am terminat cu românii. Pentru că, în final, trebuie să te încadrezi într-un buget, dacă tu ai veniturile mai mici într-un moment în care sistemul feroviar a ajuns într-un punct critic, când statul român de la Revoluție și până în prezent nu a băgat un leu, vii acum cu un astfel de mecanism de penalizare când tu trebuie să te pregătești pentru concurența cu operatorii feroviari europeni, care an de an investesc. Noi nu investim în nimic, distrugem resursa umană pe care o avem, lăsăm să se distrugă materialul rulant”, ne-a declarat Rodrigo Maxim, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).
Supraviețuirea, imposibilă
În condițiile aplicării noilor penalități, CFR Călători nu va mai avea nicio șansă să supraviețuiască. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, volumele totale anuale de călători-km realizate începând cu anul 2020 vor fi luate în calcul în vederea aplicării de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară a penalităților care vor fi datorate de operatorii de transport feroviar de călători și vor fi prevăzute în noile contracte de servicii publice pentru transportul feroviar de călători. Astfel, pentru o scădere a indicatorului călători-km, cu un procent cuprins între 5% inclusiv și 15% exclusiv se va aplica o penalitate de 3% din valoarea totală a compensației calculată, pentru o scădere a indicatorului călători-km, cu un procent cuprins între 15% inclusiv și 30% inclusiv, se va aplica o penalitate de 6% din valoarea totală a compensației, iar pentru o scădere a indicatorului călători-km, cu un procent de peste 30%, penalitatea va fi egală cu procentul nerealizat.
Autor: Claudia Marcu
Sursa: National.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu