luni, 6 aprilie 2020

,,OBITER DICTA! – ÎN TREACĂT SPUS (eseu)


 de VASILE BELE
După principiu ,,OBITER DICTA" – (ÎN TREACĂT SPUSE!) (ep. 1) Veșnica întrebare ,,feisbucistă", ,,La ce te gândești?". De exemplu, azi am de gând să scriu despre poeți, poete, poezie, creații literare, scriitori, scriitoare, despre antologii și cei antologați. De ce? Întâi pentru a clarifica unele detalii (mici detalii!) în ceea ce ne privește, pe noi, cei implicați în fenomenul literar. Aș putea afirma că acest eseu este în exclusivitate destinat doar celor implicați în literatură, dar nu spun așa din alt motiv - poate fi acest eseu și un punct de vedere personal, pentru cei care doresc să își îmbunătățească cultură generală. Și-apoi, vorba românului, ,,Ce-i mult nu strică!".
Repet, obsesiv/ostentativ aceiași întrebare: ,,de ce acest eseu?”. Răspuns: pentru că, mai nou, toată lumea din jurul meu, am impresia că se crede extrem de deșteaptă, știută, talentată. Dacă nu vreți să citiți mai departe, vă mulțumesc din suflet pentru apreciere și pentru că ați citit cel puțin până aici, dar de-acum urmează esențialul.
Am văzut o postare ,,feisbucească", pe pagina unei prietene poetă, care face multe lucruri minunate pentru literatură secolului 21, (scrie, organizează concursuri și festivaluri de literatură, este un promotor culturl puternic), și un ,,cineva", (nu i-am reținut numele), face un comentariu la adresa ei (mie mi s-a părut ironic, puțin în zeflemea și un pic batjocoritor!), cum că, de ce colega, și prietena, titular de pagină, ar fi scris într-un context anume, ceva gen: ,,poeți, scriitori, etc.".
Și-atunci, venind în ajutorul acestei prietene (deși nu-i sunt avocat), vin și întreb cine are sau nu are dreptate? În momentul când te exprimi, gen ,,poeți, scriitori, prozatori, eseiști, epigramiști, etc.", este unul și același lucru cu exprimarea: ,,poezie, proză, eseu, epigrame, proză etc.?", cu referire la genurile literare.
Cine sunt poeții? Cine sunt scriitorii? Cine și ce este un critic? Cine și ce este un prozator? Între prozatori și romancieri este vreo diferență? Cine și ce este un compozitor? Că epigramistul, știm că este cel care scrie epigrame. Dar dacă un epigramist anume scrie și poezie, poate fi numit și poet? Sigur că da! Dar dacă același epigramist mai scrie și eseuri, întrebarea este că poate fi numit și eseist? Eu, zic DA! NIMIC GREȘIT! Cine sunt scriitorii, totuși? Din punctul meu de vedere, SCRIITORUL este acea/orice persoană care scrie! Era greu? Sau chiar foarte greu? Dar ce scrie un scriitor? În fine, ,,un milion de întrebări și trei milioane de răspunsuri!”, că... ,,toți e deștepți!". Doamne, ce era să mai scriu? Bine că m-am oprit!
Dragi (ne)prieteni, (ne)colaboratori, (ne)citiți, dar toți foarte știuți (sper să îmi înțelegeți, cel puțin unii, ironia!), EU SUNT CEEA CE SUNT, ȘI NICI EU NU ȘTIU CE SUNT!... Poate oi fi poet, pentru că am scris câteva poezii, (din punctul meu de vedere)? Poate oi fi și eseist, că am scris câteva eseuri, chiar am în pregătire un volum cu/de eseuri pentru BT (bun de tipar), dar nu am suport financiar.
Mă credeți că pot să îmi spun (să mi se spună) și că sunt COMPOZITOR-POET? Să credeți! Pentru că am scris/compus textul cântecelor pentru două tinere interprete de muzică populară. Este vorba despre ADELINA MARIA BORZAN (CRISTOLȚEL - SJ) și CRISTINA PETRIMAN (LIBOTIN - TÂRGU LĂPUȘ). Dacă nu îmi veți da crezare, întrebați-le pe ele, sau pe prof. LICĂ NEGREA, cel care răspunde pentru orchestră și aranjament muzical. Deci, sunt COMPOZITOR-POET, (s.m.), ,,compozitor care scrie textul cântecelor", cf. DCR 2 (1997). Nu o spun eu, ci alții ,,mult mai învățați decât mine", vorba cuiva, ce-mi este drag, ,,de două ori"! Bun! Nelămuriri? Întrebări? Acum este momentul...!  
CINE SUNT POEȚI? CINE ESTE POET? Total greșit a se folosi substantivul POETESE, pentru feminin, singular/plural, (asta e valabilă inclusiv mie, care am mai folosit acest substantiv, dar doar pentru a da textului o anumită rezonanță. Deci, am folosit această exprimare, dragii mei, știind că nu este academic, știind că încalc prevederile și normele gramaticale). După principiul meu, cel care scrie POEZIE, este POET, foarte simplu.
În conformitate cu DEX '09(2009) și MDA 2(2010), POETUL este ,,persoană care compune poezii", ,,persoană care creează poezii, autor de poezii", NODEX (2002), mai zice ,,autor de creații literare în versuri", iar ȘĂINEANU, ed. Vl, (1929), cu referire le poet, notează ,,cel ce se consacră poeziei, cel care face versuri".
O FI POETUL ȘI SCRIITOR? Mergem mai departe, cu alte detalii... POEZIA? Poezie (s.f.) din lat. poesis, it. poesia, ger. poesi, cf. MDA 2 (2010), este ,,creație literară în versuri, în general de întindere (mai) redusă", având sinomine - stihuri, versuri. Același DEX '09 (2009), ne arată că poezia este ,,modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivității, al rimei, al ritmului, creație literară în versuri". Dacă tot vorbim despre poezie, câți știm (dintre poeți, cel puțin!), că avem poezie populară, poezie cultă, poezie lirică, epică, dramatică? Asta ca idee! Nici eu nu am știut atâtea, stați liniștiți! Dicționarele (inclusiv ȘĂINEANU, ed. Vl, 1929), asociază, poeziei, următoarele sinonime: stihuri, versuri, verș, lirică, versificație, farmec, fascinație, încântare, magie, poetică, vrajă, repet, informații preluate din DEX.
DN (1986), afirmă despre poezie că este ,,arta de a scrie în versuri; creație, operă literară în versuri (s.f.); totalitatea poeziilor unui poet, ale unui popor". Și atunci, în acest context, avem, următoarele definiții (forme de exprimare): DCR 2 (1997), POET-ACTOR, (s.m.), ,,poet care este în același timp și actor"; POET-CĂRTURAR, (s.m.), ,,poet erudit"; POET-CRITIC, (s.m.), ,,poet care se ocupă și cu critica literară"; POET-EROU, (s.m.), ,,poetul care a căzut ca un erou"; SOLDAT-POET, (s.m), ,,poetul care este militar", iar prin analogie soldat=militar, avem POET-MILITAR - poetul care este militar, unde, fără să greșesc, mă pot include.
Același DCR 2 (1997), zice că avem FILOSOF-POET, (s.m.), ,,filozof care scrie poezie" și mergând mai departe cu asocierea meseriilor, putem avea, luând în calcul acest criteriu (al meseriilor, da?!), spun despre mine, că sunt POET-JANDARM, tot așa cum zicem că avem PREOT-MILITAR.
M.D.T.L. 1979 afirmă despre poezie că este ,,formă a literaturii, caracteristică prin respectarea anumitor cerințe formale sau structuri adiționale, ca RIMĂ, RITM, MĂSURĂ, STROFĂ. În concepția anticilor, poezia era socotită orice lucrare în versuri, indiferent de continutul ei. Conceptul de poezie suferă de-a lungul anilor variate formulări, de la MIMESIS, (imitație a realului), din poeticele și retoricele antice; până la teoria poeziei OBSCURE sau ERMETICE".
Cât despre specii și forme de poezie, se poate face o lecție întreaga, de seminar.
Printre multele cele existente, amintesc doar: SEXTINĂ (poezie cu formă fixă, din 6 strofe și jumătate; strofă de 6 versuri), TERȚINĂ (poezie alcătuită din 3 strofe de 3 versuri, al doilea rimează cu primul și cu al treilea din strofa următoare), TRIOLET (poezie de 8/7 versuri, de câte 8 silabe fiecare, în care, primul vers este identic cu al patrulea și cu al șaptelea, al doilea cu al optulea), VILANELĂ (scurtă poezie pastorală, cântec vocal cu caracter dansant), GENTON (plagiat; lucrare, operă fără originalitate; poezie ale cărei versuri sunt luate de la diferiți autori), DISTIH (grup de două versuri, structură metrică deosebită; împreună alcătuiesc o strofă cu sens de sine stătător).
Cine mai scrie EPITAF (versuri/proză un elogiu defunctului, o sentință morală, viața mortului în versuri), GLOSĂ (versuri care explică un pasaj/ cuvânt dintr-o scriere, comentariu, note exlicative făcute pe margine de text, DEX '09), sau RONDEL (specie a poeziei lirice cu formă fixă în 13/14 versuri în 3 strofe, unde primul vers este identic cu al șaptelea și cu al 13, și al doilea vers este identic cu al patrulea și cu ultimul vers), sau ACROSTIH (poezie în care literele inițiale ale fiecărui vers alcătuiesc un cuvânt)?
Și totuși, CINE/CE ESTE UN SCRIITOR? DEX-ul '09(2009), zice că (s.m. și f.): ,,autor de opere literare, literat, om de litere", având repere sinonimice și substantivele - poet, prozator, dramaturg, logofăt, conțopist, scriitoraș, scrib, copist, scriptolog. Din punctul meu de vedere, toate acestea sunt interesante de știut, cel puțin atunci când vrei să dai impresia că ,,ești doxă", ,,ești învățat", cum ar zice tătuca bătrân, fie iertat. Deci, cine și ce sunt poeții?, cred că ne-am lămurit. Asta în ideea în care ,,nu ați știut cât îs de știut!", Doamne ajută!
CONCLUZIA mea, în acest context, este următoarea: după ,,atâtea și atâtea frământări, mai mult sau mai puțin (in)utile", UNUI POET I SE POATE SPUNE SCRIITOR, DAR UNUI SCRIITOR NU I SE POATE SPUNE POET, doar în contextul în care scriitorul nu are și poezii scrise, CLAR?!?! (va continua)

Chiuzbaia, 4 aprilie 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu