miercuri, 27 aprilie 2022

Alte puncte cardinale?

 


                                                                                                  de Gheorghe Pârja

Cred că nu acordăm suficientă atenție noilor valuri de teorii care propun schimbarea rânduielilor prin lume. La multe dintre ele nici nu ne pricepem să le deslușim sensul. Ne dau târcoale zilnic, provoacă evenimente care ocolesc orice încercare de gândire serioasă, de meditație, de trăire profundă a acestei lumi. Se vrea schimbarea unui sistem de referință, prin care să renunțăm la valorile naționale care ne-au adus până aici. Suntem atacați de un virus ideologic, extrem de grăbit și agresiv, care ar dori să scufunde rodul unei civilizații care a sfințit omul. Se vrea alungată etica bazată pe valori umane și alte valori naționale, de dragul unui câmp magnetic fără iarbă și flori. Se vor alte puncte cardinale după care să ne orientăm. Evident, alte busole. Se vrea o derută pe spații largi, unde doar câțiva, elitele, se pot orienta. Și nu-i un pariu cu umorul social. Este o insistență zgomotoasă cu uzurpări precise.

Dramatic este că toți perindații pe la puterea românească nu au luat în serios aceste valuri care vin peste noi. Și noi ce facem? Noi, cei mulți, ne mirăm, comentăm, iar cei care au pârghiile la îndemână nu iau în serios realitatea. Care este crudă, pe termen lung. Un specialist în educație spune că am ajuns la nivelul de analfabetism dintre cele două războaie. Nu-mi vine a crede. Cine a stabilit asta? De ce autoritățile noastre nu se trezesc? Repararea acestui dezastru nu se face prin ordonanțe de urgență. Uitarea, diluarea valorilor și, mai ales, știința de carte se redresează cu calm și îndemânare. Am auzit de un proiect România educată, o amăgire care doare. Când scriu despre aceste fapte rele, garantate de specialiști, și cuvintele dor.

Tot timpul mă întreb câtă vină purtăm noi pentru țara noastră și valurile de teorii care se vor restauratoare. Cum am mai spus, fiind crescut și educat în spiritul valorilor naționale, am acumulat argumente pentru a crede în ele. Cu toată perindarea generațiilor care au lăsat în urmă vârtelnița, carul, sucala, sfredelul, aceste unelte magice, și multe altele, nu și-au pierdut forța semnificației. Zadarnic se dorește o nouă orientare a punctelor cardinale, nu se poate face ușor. Nu poți schimba nordul magnetic după voința unui grup elitist, proprietar de zboruri cosmice. Dacă se poate, să-mi spuneți și mie. Și nouă. Cert este că în lume s-a pornit o luptă surdă, care a devenit mai evidentă odată cu pandemia. Elitele împotriva lumii. Și nu-i o închipuire a mea. Mă feresc să cad în capcana celor care se pricep la conspirații și pun în vârtejul nostru utopii servite ca adevăruri.

Greu de garantat sursa credibilă. Și, totuși, o mai vedem la înfățișare. Cum ne-au obișnuit vremurile ca teoriile cu schimbarea să vină din mari centre de putere, tot acolo am depistat lideri care se opun cu luciditate. Când am citit discursul rebelului arhiepiscop american Carlo Maria Vigano, rostit la un miting de protest antiglobalist (Oregon, 2 aprilie 2022) m-am văzut pe mine pledând pentru virtuțile jocului la șură, ori miracolul șezătorilor de iarnă de la Desești. Arhiepiscopul crede că politicienii, aproape toți, sunt vânduți cabalei globaliste, care dorește un război al întunericului împotriva luminii. Deci există un fond comun pe care se proiectează valorile în care ne regăsim ființa. Credința și înaintașii.

Teologul amintit constată că s-a tolerat distrugerea familiei, s-a îndurat plasarea lui Dumnezeu pe picior de egalitate cu idolii, s-a permis coruperea copiilor cu pornografie, iar conducătorilor să folosească libertatea nu pentru binele comun, ci pentru a răspândi păcatul și viciul. Lumea a căzut într-o uriașă capcană, pentru că toleranța noastră față de rău s-a dezvoltat. Și e greu să se întoarcă pe calea echilibrului râvnit. Arhiepiscopul crede că a sosit momentul să se înființeze o Alianță antiglobalistă, o mișcare civilă mondială, care să dea voce majorității cetățenilor, denunțând lovitura de stat în curs. Această Alianță trebuie să aibă un scop propriu, clar și comun, care respinge agenda globalismului și i se opune printr-o propunere concretă. Acordând prioritate suveranității națiunilor, protecției religiei, culturii și tradițiilor, apărării vieții și familiei. Se recunoaște că suntem robii dictaturii ideologiilor, care, în ultimele decenii, ni s-au impus pentru a ne distruge sufletul și trupul.

Până ce ecourile Alianței vor ajunge pe plaiurile noastre, vă spun că astăzi, la Desești are loc jocul satului. După datină, și după vechile puncte cardinale. Iar sătenii îmbracă portul părintesc. Domnule Vigano, veniți în Maramureș și luați lumină de la biserica sufletului creștin, pentru ideea Alianței. Repede, să nu fie prea târziu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu