sâmbătă, 30 aprilie 2022

Lectura de duminică - Literomania nr. 246/2022

 

Nr. 246
 

Cartea săptămânii


Cui îi place Kafka?


Raul Popescu
 

Ediția din 2017 a prozelor antume semnate de Franz Kafka, îngrijită de Cristina Cioabă, ca și ediția din 2019 a postumelor scriitorului praghez, ambele apărute la Humanitas Fiction, reprezintă, fără doar și poate, un gest recuperator de care cultura română avea nevoie. Mai exact, este vorba despre reluarea, cu unele aduceri la zi și ajustări, a traducerilor lui Mircea Ivănescu de la Editura Univers, unde au apărut, începând cu cea de-a doua jumătate a anilor ’90, șase din cele nouă volume proiectate din opera completă a lui Franz Kafka, ce cuprindeau inclusiv jurnalul și corespondența acestuia, volume blindate de traducător cu note și comentarii, reluate ca atare și în edițiile de la Humanitas Fiction.

În ceea ce privește antumele lui Kafka, acestea au apărut la noi în diverse ediții, începând cu sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut, cele mai cunoscute fiind semnate de Mihai Isbășescu, traduceri reluate la Polirom, însă, din câte cunosc, doar Mircea Ivănescu s-a încumetat să traducă toate prozele antume ale lui Kafka. Citește mai departe

VIDEO: 2 X 2 @ Seneca Anticafe, cu criticul literar Adina Dinițoiu
Prezentare video, la fiecare două săptămâni, a două cărți din librăria Seneca Anticafe. Selecția cărților și prezentare: Adina Dinițoiu, critic literar

Titlurile celui de-al treilea episod:

”Literatura la feminin. O antologie”, coordonatoare: Adina Dinițoiu și Anastasia Staicu, cu ilustrații de Sorina Iuganu, Editura Seneca (2021) 

”Inelul cu cap de cal. Istoria romilor povestită copiilor”, autoare: Ioanida Costache și Petra Gelbart, cu ilustrații de Anca Smărăndache, Editura Seneca (2021)


Video aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu