sâmbătă, 30 aprilie 2022

Istoria cântecului „1 Mai muncitoresc”, compozitor Ciprian Porumbescu

 


La 33 ani de la ultimul 1 Mai muncitoresc al anului '89, am încercat să aflăm povestea versurilor de mai sus.

Şi am găsit într-o ediţie on line, mai veche a „Jurnalului naţional”. Cântecul de primăvară a fost compus de  Ciprian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece.
La acea vreme, tot marele Ciprian Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile.
Cântecul original nu a avut nici o legătură cu săr­bătoarea muncito­rească. Se pare că versurile iniţiale au fost ase­mă­nătoare cu strofele poetului Vasile Alecsandri. Un cân­te­cel de pri­măvară, cu bucuria re­naş­terii şi ve­se­lia naturii.  70 de ani mai târziu, versurile au fost însă în­lo­cuite.

"Ciprian Porumbescu a fost un patriot romantic. A scris despre românii care trăiau sub asuprire, a scris şi despre eroi. Versurile Trico­lorului au fost, de asemenea, compuse de el, asta până când au fost schimbate prin anul 1978. Nu a scris însă niciodată cântece de clasă sau cântece ideologice, de partid", a precizat Mihai Cozma, profesor de istoria muzicii în cadrul Uni­ver­si­tăţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pentru publicaţia amintită acum câţiva ani.

Cântecul de primăvară compus de Porumbescu în 1880 a fost schimbat în 1946. "În jurul anului 1946 a fost dată o dispoziţie de partid prin care toate întreprinderile erau obligate să aibă coruri ale muncitorilor. Astfel, şi cântecelul de primăvară a suferit o schimbare, întrucât era necesar să aibă un anumit conţinut ideologic. Versurile au fost înlocuite cu cele scrise de Maria Rantes", a precizat Viorel Cozma, muzicolog.  





Iată textul reinventat al marelui compozitor!
 
Versurile: Maria Ranteş
Muzica: Ciprian Porumbescu


Râde iară primăvara,

Peste câmpuri, peste plai,

Veselia umple ţara,

C-a venit Întâi de Mai

Muncitorii au pornit

Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!

Şi ei azi sărbătoresc

Unu Mai muncitoresc.

Înfrăţiţi azi cu ţăranii,

Muncitorii-n joc şi cânt,

Prăznui-vor în toţi anii

Libertatea pe pământ.

Peste mări şi peste ţări,

Se adună pe cărări,

Lumea toată în alai

Pentru al nostru Întâi de Mai.

 Accesati https://www.youtube.com/watch?v=eMKJWdln2i4&ab_channel=C%C3%A2ntecePatriotice%7C%D0%9A%D1%8B%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu