joi, 28 aprilie 2022

NIET KULTIUR

 


La ultima mea descindere la Piața Matache, după ce am adunat în tolbă cele necesare de Paște, am întrebat-o pe țăranca de unde îmi iau regulat, de zeci de ani, mere și pere, fiindcă locul unde trăiește este în livezile de lângă Pitești, ce zice de războiul fratricid care nu pare să se termine prea curând. Și a înălțat capul ei frumos de țărancă bine hrănită și chibzuită, precum Cocoșul lui Brâncuși, și a spus: „Niet Kultiur!”

Iată o expresie care definește perfect acest război odios și pe care o știam din liceu, pe când învățam limba rusă, o formulam ori de câte ori voiam să condamnăm o atitudine barbară sau o comportare de mitocan a vreunui coleg.

Numai oamenii lipsiți de cultură pot să ucidă fără milă, pot să facă gropi comune în care să arunce sute de cadavre, ca la Bucea, și să spună că e o „misiune umanitară de denazificare”!

Crimele sunt crime. Orice explicație nu-și are rost când mama cu 11 copii pune mâna pe armă să-și apere cuibul și este ucisă fără milă!

Ce datorie și-a făcut acel ucigaș? Poate el să fie numit soldat, luptător pentru patrie sau campion al denazificării?

Și Putin își decorează criminalii.

De ce nu-i decorează pe ucraineni, pe cei din Mariupol, care spun că mai bine mor decât să-și părăsească locul unde s-au născut, unde s-au jucat și au râs, unde au iubit. Numai și devotamentul acestor oameni pentru patrie trebuie să-i dea de gândit, adică să spună stop războiului. Și ce să mai spun de populația rusă (30 la sută) din Ucraina, care luptă împotriva rușilor! De ce nu i-au primit pe „denazificatori” cu flori? Fiindcă ei s-au de-rusificat și se simt mai bine aici, în țara lor adoptivă. Călăii nu se întreabă de ce ucrainenii ruși nu-i vor, ba luptă împotriva lor, a ocupanților!? Și mor pentru Ucraina, nu pentru Rusia.

Cine se sacrifică aiurea, de dragul morții? Dar acest călău și-a pierdut rațiunea. Bătălia se dă acum între terrombie și rațiune, între iraționali și normali. De ce urăște Putin omul care spune că acest pom este al meu, eu l-am plantat? De ce trebuie să masacreze deliberat civili, care nu dau înapoi, care nu vor să devină sclavi, care au demintate, care își iubesc patria? Fiindcă el asta vrea, asta a spus, să radă de pe fața pământului poporul ucrainian. Adică 44 de milioane de oameni?! Toți sunt naziști? Și supraviețuitoarea Holocaustului din Mariupol? N-au omorât-o nemții, au omorât-o acum ei, rușii! Și cum nu-l trăsnește Dumnezeu când soldații ruși scriu pe bombe „Hristos a Înviat”? („Ne distrăm cât putem”, zic ei). Iată marea paradă pravoslavnică, a celei mai puternice credințe ortodoxe din lume, care își bombardează frații și în ziua de Paști! Oare ce zice patriarhul Rusiei, Kirill? La ce au folosit două mii de ani de sacrificiu creștin, dacă rușii își ucid semenii, cu bombele „învierii”?! Putin se crede Armaghedon? Vrea să-i omoare pe toți care au altă părere? NU va putea niciodată. Și va sacrifica toată Rusia, își va duce la groapă propriul popor, ca să-și îndeplinească blestemata misiune.

El este prototipul lui „Niet Kultiur”.

Iată rolul culturii, să-i umanizeze pe oameni, dar sălbaticii nu pot fi umanizați, fiindcă nu vor. Ei vor să ducă o viață de tranșee, să fure, să violeze, să moară de foame ca în 1917. Nu vor fiindcă nu știu la ce folosește cultura, la ce nivel de spiritualitate îl face să trăiască pe orice om. Folosul culturii este incalculabil, cât toate navele amiral de pe lume!

Și țăranca mea, argeșeanca, care este o femeie școlită, are carte, a fost și a lucrat la străini, în Italia, să vadă cum e viața și prin alte locuri, are un băiat frumos ca ea, pe care vrea să-l facă poet, a mai adăugat: „Unde-i Maica Rassia, cu marea ei kultiură, cu Dastaievski, Maiakavski și Ceaikavski, dacă intră în curtea frățânelui și omoară tot ce mișcă? La ce le folosesc galoanele dacă fundul lor e spart? Pentru un nebun, să moară toți?” Și mereu repeta: „Niet Kultiur! Niet Kultiur!”

Grid Modorcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu