joi, 28 aprilie 2022

[Europe Direct Maramures] Comisia abordează acțiunile abuzive împotriva jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului

 


Retransmitere de la Reprezentanta CE in Romania

 Astăzi, 27 aprilie, Comisia Europeană a adoptat măsuri pentru a îmbunătăți protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva procedurilor judiciare abuzive. Procesele strategice împotriva mobilizării publice, cunoscute sub prescurtarea SLAPP (Strategic lawsuits against public participation), reprezintă o formă specială de hărțuire utilizată în principal împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului pentru a preveni sau a penaliza acțiunile acestora de luare de atitudine cu privire la chestiuni de interes public.

 Directiva propusă are ca obiect acțiunile SLAPP în materie civilă și cu implicații transfrontaliere. Pe baza noilor dispoziții, judecătorii vor putea să respingă rapid acțiunile vădit nefondate introduse împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Directiva prevede, de asemenea, mai multe garanții procedurale și căi de atac, cum ar fi despăgubiri pentru daune și sancțiuni disuasive pentru inițierea de procese abuzive.

 În același timp, Comisia adoptă o recomandare complementară pentru a încuraja statele membre să își alinieze normele naționale la legislația UE propusă și în ceea ce privește cauzele care nu au o dimensiune transfrontalieră și în ceea ce privește alte proceduri, nu numai cele în materie civilă. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să ia o serie de alte măsuri, cum ar fi formarea și sensibilizarea, pentru a combate acțiunile SLAPP.

 

Detalii în comunicatul de presă.

 

--

Dr.ing. Radu BIG

Director executiv CDIMM Maramures (CEO)

Coordonator Centrul EUROPE DIRECT Maramures

tel: +40 262 224870

fax: +40 262 222409

mobil: +40 744 398063

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu