luni, 25 aprilie 2022

În a doua zi de Paşte, fetele din Maramures sunt stropite cu parfum

 


În a doua zi de Paşte, fetele din Maramures sunt stropite cu parfum, obicei preluat de la germani şi maghiari. Fetele sunt stropite ca să rămână frumoase tot anul. La ţară, fetele erau udate cu găleţi pline cu apă, însă în timp, s-a renunţat la această practică în favoarea parfumului sau a apei de colonie, obicei care se practică şi la oraş. 

Înainte de a uda, băieții spun o poezie:

Am fost intr-o padure verde

Am vazut o viorea albastra

Care statea sa se ofileasca

Imi dati voie sa o stropesc?

 

 Intr-un cos cu viorele 

Sade două pasarele

Amandoua ciripesc

Îmi dati voie sa stropesc?

 

 Am umblat intr-o gradina

Am vazut un trandafir,

Trandafirul s-a uscat

Dati voie la udat?

Femeile şi fetele îşi aşteaptă musafirii cu ouă roşii, pălincă şi prăjituri, pe care le oferă celor care spun poezii. Primii care pornesc la stropit sunt cei mici. Ei primesc zeci de ouă, dar şi prăjituri sau bani.

Udatul de Paști are în spate o legendă veche. Zice-se că pe vremuri o fată creştină mergea la târg să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată păgână, care dorea să le cumpere şi au început să povestească. Din vorbă în vorbă, fata creştină i-a explicat celeilalte despre credința în Dumnezeu şi a îndemnat-o să se creştineze. Păgâna nu s-a lăsat ușor și a jurat că se creştinează numai dacă dovedește existenţa lui Dumnezeu: „Atunci voi crede, când ouăle albe pe care mi le-ai vândut se vor face roşii”. Minunea s-a înfăptuit şi cele două fete au leşinat de emoţie. Nişte trecători le-au văzut şi le-au stropit cu apă. De la această legendă ar fi rămas obiceiul de udat, de Paşte.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu