luni, 5 iunie 2023

Onor, rezerviștilor militari!

 

                                                                                  de Gheorghe Pârja

Ce am căutat eu la Reuniunea organizată de Filiala Județeană a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Filiala Maramureș? Care, în colaborare cu Asociațiile de rezerviști de la Interne, SRI, Telecomunicații Speciale, Jandarmerie, Pompieri și Poliția de Frontieră, a sărbătorit Ziua Rezervistului Militar. Se cinstește în 31 mai. Am participat la solemna ceremonie în calitate de fost ostaș al Armatei Române, cu un stagiu militar de un an și patru luni, după cum cerea atunci țara. După lăsarea la vatră, am participat la convocările militare la Regimentul din Baia Mare. Așa, legătura cu spiritul militar, cu mulți dintre rezerviștii de astăzi, ori care nu mai sunt, am rămas în legături de camaraderie ostășească, cu unii devenind prieten. Recunosc că am un respect nestins pentru Armată. Pentru mine, ostașul, ofițerul sunt simbolul demnității și onoarei. Iar generalii au aura cocardei lucitoare.

Nu uit de ziua aceea, militar în termen fiind, cu gradul de sergent, când am dat onorul, pe peronul gării din Sibiu, venerabilului general de vânători de munte, Leonard Mociulschi, o legendă pentru tinerii maramureșeni. Unchiul Pătru i-a fost ordonanță pe vremea șederii generalului în Maramureș. Cu asemenea amintiri și trăiri nu aveam cum să nu am respectul cuvenit pentru Armata Română. De aceea, în ziua cinstirii Rezervistului Militar i-am privit pe cei de față până la încredere în ochi. În suflet și fascinația datoriei. La Reuniune au fost P.S. Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, prefectul județului, Rudolf Stauder, președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, și doamna Noemi Vida, administratorul public al municipiului Baia Mare.

Fiecare a avut cuvinte de prețuire pentru rezerviștii militari. Pe lângă protocolul firesc, am descifrat și accente de sinceritate, din partea lor, pentru condiția ostașului român. S-au intonat Imnul Național al României și Marșul rezerviștilor. P.S Iustin a dat tonul rugăciunii și a binecuvâtat adunarea. În memoria camarazilor plecați prea devreme dintre noi, s-a păstrat un moment de reculegere. Pe un ecran, rulau imagini din trecutul apropiat al Filialelor. Acolo l-am văzut și pe regretatul general (r) Ilie Godja, înălțat la Ceruri cu puțină vreme în urmă. Apoi, președinții de Filiale și Asociații au prezentat activitatea lor. Colonelul (r) Gavril Costin, președintele Filialei județene Maramureș a A.N.C.M.R.R., colonelul (r) Ioan Ceterchi, președinte al A.N.C.M.R.R. din Ministerul Afacerilor Interne, Filiala „Pintea Viteazul” Maramureș, colonel (r) Dinu Olăhuț, președinte al Filialei Maramureș a A.N.C.M.R.R. din SRI, și general de brigadă (r) Marin Bancoș, reprezentantul grupului de inițiativă pentru constituirea Filialei Maramureș a A.N.C.M.R.R. din S.T.S., au trecut în revistă principalele izbânzi ale organismelor pe care le conduc.

Reuniunea a fost coordonată de colonel (r) Ioan Bota, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria. La buna desfășurare a contribuit și colonelul (r) Mircea Fechete, fost comandant al Batalionului 612. Un moment emoționant a fost conferirea Crucii Justinian Arhiepiscopul colonelului (r) Ioan Ceterchi, de către P.S. Iustin, cu un prilej aniversar, dar și pentru merite deosebite în conducerea Filialei. Au fost oferite și Diplome de Onoare unor rezerviști care s-au remarcat, în ultima vreme, prin rodnica și loiala colaborare cu asociațiile care au organizat Reuniunea de Ziua Rezervistului Militar.

După cum se spunea și în discursurile celor care au luminat prin cuvinte Reuniunea, cadrele militare care dau identitate acestor structuri asociative sunt cei care, ca militari, prin jurământ de credință, și-au asumat onoranta misiune de a fi pavăză la hotarele terestre, aeriene și maritime ale României, cu riscul, la nevoie, de a face sacrificiul suprem pe altarul patriei. Ei sunt cei care, timp de mai multe decenii, s-au distins la comanda unor structuri militare sau în rosturi de execuție, servind cu onoare și mândrie românească – Armata și Țara – în relațiile interne și internaționale.

Astăzi, rezerviștii militari maramureșeni contribuie la integrarea firească a militarilor în evoluția societății româ­nești, apărarea valorilor fundamentale ale României, a tradițiilor și simbolurilor naționale. Rezerviștii sunt o adevărată sursă de inspirație pentru generațiile actuale. Ei sunt și astăzi la datorie, în slujba Patriei. Mulți dintre ei se manifestă cu har în domeniul scrisului istoric și literar. Le cunosc izbânzile și le apreciez. Am reținut că am participat la a doua aniversare comună a Zilei Rezervistului Militar, după cea din 2016, și această formă de solidaritate a armelor se vrea continuată.

Am trăit sentimente profunde de respect pentru cei care au jurat pe Drapel pentru Onoarea și Demnitatea Țării. De care avem nevoie întotdeauna. Dar mai ales în aceste vremuri. Onor, rezerviștilor militari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu