vineri, 7 iunie 2024

1 IUNIE – DOR DE COPILĂRIE


in memoriam înv. Rujița Naghi

   Ziua copilului este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea şi familia noastră, de a aprecia şi iubi şi conferă an de an un prilej de mare bucurie, o „întâlnire” fericită a celor mari cu cei mici, nu doar prin intermediul unor atenţii şi cadouri, ci şi prin participarea împreună la acţiuni şi evenimente inedite, atractive pentru copii şi aducătoare de amintiri şi nostalgii pentru cei mari, care mai păstrează însă un crâmpei din sufletul lor de copii.

            Copilăria este cea mai frumoasă perioadă din viața fiecăruia, reprezentând vârsta inocenței și a candorii. Jocul și joaca sunt elemente caracteristice copilăriei, ele îi dau farmec, reprezentând o modalitate prin care copiii pot descoperi lumea înconjurătoare și totodată minunatele lucruri pe care copilăria le poate oferi. Aceste elemente se află într-o legătură foarte strânsă: prin joc, copiii descoperă lumea, iar adulții se întorc la perioada copilăriei, redescoperind acea vârstă a inocenței. Datorită acestui lucru jocul a devenit adiacent unei alte teme și anume copilăria.

             1 Iunie este un prilej de a sărbători copilăria, de a aduce  un cât de mic zâmbet pe chipul copiilor și… de ce nu,  pe chipul tuturor celor implicați în proiect atât direct cât și indirect. Aproape an de an comunitatea locală s-a implicat în astfel de proiecte realizând nu doar o,,întâlnire’’ fericită a celor mari cu cei mici prin intermediul unor atenţii şi cadouri, ci prin participarea împreună la acţiuni şi evenimente inedite, atractive pentru copii şi aducătoare de amintiri şi nostalgii pentru cei mari, care mai păstrează încă un crâmpei din sufletul lor de copil.

          Oricare dintre noi, pitic sau voinic, are voie sa se simtă copil  și chiar este necesar ca măcar o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat, să ne aducem aminte de părinți si să simțim că ludicul înflorește în  inimile noastre.

       De fiecare dată mă emoționează Ziua Internațională a Copilului și încerc să ofer în calitatea mea de învățător - bucurie, dragoste și bunătate, fiindcă vorbim de inocență și bucuria vârstei lor!

    După ce în prealabil construiesc, pas cu pas,  o scurtă lecție de „dirigenție” fiindcă vorbesc de  Clasa pregătitoare și copii de 6-7-8 ani, în care le explic pe înțelesul lor ce drepturi și îndatoriri au în calitate de ELEV, ce important este să crească într-un mediu sigur, iubitor, educativ, din care să nu le lipsească nimic, dăm drumul, treptat,  la distracție!

      Pentru început mergem să vizităm Centrul de Documentare și Biblioteca școlii noastre, responsabil Mogoș Ruxandra. Cu profesionalism ne prezintă ultimele nouătăți  iar copilașii împrumută cărți devenite universale: Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Degețica, Mica Sirenă, Frumoasa și Bestia, Peter Pan, dar și cărți mult dorite de copii: Micul Dragon, Poveștile lui Dinţinel, Scrisoare către barză, Un hotel cu surprize, O girafă în spațiu, Poveștile Andrei, etc.

       Fiindcă suntem cuminți de fiecare dată, eu spunându-le să pășească într-o bibliotecă ca-n biserică, doamna bibliotecară ne propune un desen. Cel mai mult îi bucură pe copii faptul că utilizează creioane colorate performante, pe care le folosesc la comun! Așteaptă unul după altul iar răbdarea, empatia, altruismul este la el acasă. Și ca totul să fie perfect, ne delectăm cu un desen animat, recunosc, ales de mine. Poate fi ciocănitoarea buclucașa Woody, Familia Flinston, Popeye Marinarul, Lolek și Bolek ori ...Mihaela&Miaunel și Bălănel!

       Ora următoare mergem să desenăm pe asfalt fiindcă avem o curte asfaltată generoasa! Acolo „micii pictori” își pun în valoare talentul și fantezia! Mi-a plăcut faptul că o fetiță foarte isteață a făcut steagul Spaniei. Întrebând-o de ce a făcut steagul Spaniei și nu a României mi-a răspuns că acolo s-a născut! Ce emoționant! Am întrebat-o dacă știe spaniolă și m-a lăsat „mască” în sensul că poate fi translatorul meu oricând în Madrid...

         Tot ce vă relatez se întâmplă la Școala Gimnazială Mireșu Mare, județul Maramureș la Clasa Pregătitoare! De acolo plecăm la Centrul de distracții din fața Căminului cultural! Suntem primii care-l folosim! Că a fost construit pentru copii! Fiind mulți elevi, adică 24 de copilași energici, le propun un concurs „Cine aleargă mai repede”, ultima dată ratând podiumul pentru că n-am trișat și nu am putut alerga mai repede ca elevii David, Levi, Denis, Elena, Rareș (chiar nu știu ordinea) și apoi „epuizați” cât de cât, ne jucăm atât de bine pe leagăne, tobogane, balansoare. Ne adunăm frumos, în ritm alert la comanda „Clasa Pregătitoare la mine adunarea”, ne numărăm din nou (un defect al meu) după care plecăm prin fața bisericii în văzut șoferilor care trec pe lângă noi, uimiți și bucuroși să vadă copilașii noștri, viitorul nostru. La trecerea pentru pietoni din fața școlii se face  rând de autoturisme. Trecem! Le strig nu beți apă! Majoritatea mă ascultă! Înghețata cumpărată pentru ei o s-o mâncăm a doua zi, de la ora 09,oo!

Prof. înv. primar Gelu DRAGOȘ








Foto: GDL


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu