duminică, 23 iunie 2024

Există bani pentru război, combaterea foametei și sărăciei mai poate aștepta...

Este inexplicabil cum se găsesc resurse nelimitate pentru război, indiferent în ce zonă a lumii se desfășoară! Mereu există explicații, argumente, justificări că bani luați din bugetele publice sunt necesari pentru finanțarea conflictelor armate, altfel nu știm ce grozăvii s-ar putea întâmpla.

Nu același lucru se întâmplă atunci când se pune problema unui acord planetar în privința eradicării foametei și sărăciei care a cuprins deja regiuni apreciabile de pe mapamond. Să nu știe decidenții lumii că realizarea acestui deziderat ar face ca în timp relativ scurt să nu mai existe probleme majore legate de migranți, dușmănii între nații, conflicte religioase absurde și câte alte molime care cancerizează planeta noastră.
Președinții și guvernele, alese de populație mai mult sau mai puțin democratic, fac ce vor, fără să-și întrebe cetățenii dacă sunt de acord. E penibil să vii cu argumente puerile potrivit cărora cei care duc un război într-o altă țară luptă, chipurile, și pentru noi, că dacă n-ar fi ei noi am fi cei atacați în viitor, că apără libertatea, democrația, valorile și multe alte găselnițe de acest gen.
Numai că orice război purtat de alții nu este al nostru dar, într-o oarecare măsură, se face pe banii noștri. Și nimeni nu ne-a întrebat și nu ne întreabă dacă suntem dispuși să finanțăm conflictele armate ale altora.
Sunt ferm convins că dacă s-ar pune problema participării noastre la un plan global de combatere a sărăciei și foametei, nu ar fi prea mulți oponenți printre români. Între război, distrugere, suferință inimaginabilă și, pace, liniște, bucurie, armonie între oamenii sigur am alege ultima variantă.

Grigore G. CIASCAI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu