duminică, 2 iunie 2024

Maramureșul poate deveni poarta de intrarea pentru investițiile arabe în România!

Fără să fii expert în relațiile externe se poate lesne observa un interes din ce în ce mai mare de a reactiva fructuoasele colaborări pe care România le-a avut cu lumea arabă înainte de 1989. Sunt încercări vizibile pe care diplomația noastră, mai ales în ultimii doi ani, le face în vederea restabilirii legăturilor cu țările din Orientul Mijlociu, după ce ele au ajuns la cel mai de jos nivel datorită politicii inconștiente pe care guvernanții noștri au practicat-o cu asiduitate vreme de trei decenii.

I-am lăsat pe alții să ocupe locul onorabil pe care am stat ani mulți, acolo unde eram priviți și considerați „arbitri” imparțiali în disputele politice, economice și armate din zonă, poziția noastră, singulară în lumea statelor comuniste, curajoasă aducând-ne enorme beneficii.

După ani de rătăcire în deșertul ideologic în care ne-am afundat, iată că am ajuns să ne regăsim busola și, aidoma altor state, să încercăm să reintrăm în lumea bogată a statelor arabe care au putere financiară și dispoziție să învestească în România. Lăudabilă inițiativa premierului, a diplomației, a mediului de afaceri, a celor din domeniul culturii de a stabili relații trainice cu aceste țări.

În rândul celor care au înțeles oportunitățile pe care le oferă o colaborare economică și culturală cu lumea arabă pentru Baia Mare și Maramureș se află și primarul interimar Doru Ioan Dăncuș. La sfârșitul lunii februarie din acest an, când a primit invitația de a participa la un eveniment diplomatic, unicat în istoria relațiilor dintre România și lumea arabă, desfășurat în București, n-a stat pe gânduri și s-a prezentat la locul faptei.

Recepția a fost oferită de Excelența Sa Moayad Fathallah Mohamed EL DALIE, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, la care au participat ambasadori din 40 de state, oameni politici și de afaceri, personalități din lumea culturii cu prilejul semnării acordului de colaborare între Asociația Nord pentru Cooperare și Inegrare, cu sediul în Baia Mare, reprezentată de Alexandru Peterliceanu, cetățean de onoare al municipiului, și Liga Statelor Arabe.

Doru Dăncuș n-a mers degeaba până acolo, a profitat de anturajul oferit de atâtea personalități marcante ale lumii arabe, a stabilit legături, a creionat posibilele domenii de colaborare, s-a gândit la investițiile pe care ar putea să le facă miliardarii lumii în Baia Mare și în Maramureș.

Apoi, pentru ca totul să aibă continuitate și deznodământ favorabil ambelor părți, a trimis o invitație membrilor Consiliului Arab ca să vină în Maramureș cu ocazia lansării cărții lui Ahmed Aboul Gheit, Secretar General al Ligii Arabe, tradusă din arabă în mai multe limbi, apărut la Editura Proema din Baia Mare.

„Avem plăcerea de a oferi Excelențelor Voastre și un tur al județului Maramureș, una dintre cele mai frumoase regiuni din România, cunoscut la nivel mondial pentru impresionantele biserici din lemn, Valea Vaserului și Mocănița, Cimitirul Vesel din Săpânța, peisajele sale remarcabile, oamenii de aleasă ospitalitate.

Pe lângă evenimentul cultural și scopul turistic al vizitei, Excelențele Voastre pot găsi oportunități de cooperare, care vor întări relațiile bilaterale dintre țările noastre. Pentru vizita menționată mai sus, cazarea, transportul (în județului Maramureș) și mesele sunt acoperite, cu excepția biletelor de avion” a scris Dăncuș în invitație.
El a propus ca vizita să aibă loc la începutul lunii iunie sau iulie. Normal că o vizită de acest nivel necesită eforturi deosebite din partea ambelor părți. Răspunsul ambasadorului Moayad Fathallah Mohamed EL DALIE, confirmă acest lucru:

„Aș dori să vă mulțumesc foarte mult, în numele tuturor colegilor mei Ambasadori, membri ai Consiliului Arab, pentru amabila invitație adresată. Suntem foarte onorați să participăm la un astfel de eveniment în frumosul dumneavoastră oraș Baia Mare și să avem o experiență unică vizitând iconicul județ Maramureș, un eveniment unicat care va lăsa în urmă amintiri deosebite și, de asemenea, posibile oportunități de cooperare.

Sugerăm ca această vizită să aibă loc în luna septembrie, oricând doriți, astfel încât să ne putem pregăti agendele în consecință și să onorăm invitația, cât mai mulți dintre noi.
Așteptăm cu nerăbdare să primim datele propuse pentru aceste evenimente, vă doresc mult succes în activitățile dumneavoastră și... ne vedem în septembrie!”.

Uneori se leagă lucrurile, evenimentele ulterioare aduc speranța că inițiativele bine gândite și susținute pot avea un final fericit. Vineri, aflat în vizită la Baia Mare, premierul Marcel Ciolacu a rămas plăcut surprins de demersul inițiat de Doru Dăncuș și a promis implicarea și sprijinul guvernului în vederea concretizării lui cu succes, în beneficiul comunității maramureșene. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu