vineri, 2 august 2024

Comunicat Ioan Doru DĂNCUȘ - Casa Pocol

 


Am câștigat o nouă finanțare din fonduri europene pentru Baia Mare! Proiectul nostru pentru reabilitarea Casei Pocol a întrunit 73 de puncte. Am demarat procedura de achiziție pentru realizarea acestui obiectiv de investiții a cărui valoare se ridică la 21.615.331,58 lei și pentru care am obținut o finanțare substanțială de 16.823.318,95 lei. Durata contractului este de 20 de luni, din care 2 luni va dura proiectarea și 18 luni execuția lucrărilor efective.

Unul dintre țelurile pe care mi le-am propus când eram doar interimar și pe care mi-l asum ca primar ales este să redau băimărenilor clădirile de patrimoniu și zonele de interes local și turistic. Multe dintre acestea se află de prea mulți ani în paragină. Am făcut eforturi semnificative pentru a reda utilitatea unor astfel de obiective și vă anunț cu bucurie, astăzi, că rezultatele nu întârzie să apară.
Pentru cei care poate nu cunoașteți istoria orașului nostru, Casa Pocol este una dintre clădirile care au dat naștere multor povești legendare care îl au în centrul lor pe învățătorul Alexiu Pocol, unul dintre oamenii influenți ai începutului de secol trecut și cel care a ctitorit acest loc. Casa Pocol este poate o ultimă amintire a istoriei mineritului pe care avem obligația morală să o restaurăm, să îi redăm strălucirea, pentru a onora cartierul Valea Borcutului, oamenii locului. Din dorința de a menține și pentru generațiile următoare patrimoniul arhitectural, pentru a da o șansă orașului nostru de a se dezvolta prin turismul cultural și creativ.
Sigur că, pe parcursul anilor, această clădire, înainte de a fi abandonată, a deservit și ca orfelinat. Rostul ei, însă, este altul. Avem acum o șansă uriașă de a pune în valoare și această clădire de patrimoniu, însă prin instrumente actuale. În primul rând, vom avea un spațiu care va atrage prin arhitectură și design și ne va oferi șansa de a ne dezvolta pe partea de turism cultural.
Acesta este doar începutul și vă asigur că vor tot urma noi și noi astfel de inițiative. Fie că vorbim despre Cinematograful Dacia, ștrandul municipal, piețele Revoluției și Universității și multe alte obiective care reprezintă un crescut interes public, pe rând le vom realiza pe toate. Cu încredere și determinare, redăm Baia Mare băimărenilor!

Primarul municipiului Baia Mare
Ioan Doru DĂNCUȘ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu