vineri, 2 august 2024

Nu putem nega, mai avem şi câte o ţâră de noroc…

Erau nişte vorbe în popor, despre norocul şi nenorocul românului. Adevărate. Dar şi când e să ai noroc… Şi de o vreme avem. Cum e să câştigi aurul olimpic la două sutimi de secundă? Eh? Mai avem.

De exemplu, în legea recentă de împuşcat urşi, din cei 400, doar doi sunt maramureşeni! Cum necum, Bistriţa are 21, Suceva 15, noi doar doi şi Clujul unu. Da, e lista cea care exclude situaţiile de urgenţă, cu urşii care chiar trebuie împuşcaţi, cei ce au atacat oameni, stâne. Alta cică norocoasă? Situaţia localităţilor din România unde nu s-a născut un copil de trei ani, de doi, anul acesta. Interesant, nicio localitate din Maramureş, deşi avem dubii serioase în ce priveşte anume locuri foarte depopulate şi cu tinerii plecaţi pe termen lung. Dar fie, treacă de la noi!

Şi poate c-ar mai trebui amintite nişte situaţii norocoase de-ale noastre. De exemplu, un candidat la preşedinţie a căzut deja în ridicol promiţând case. Un altul a ieşit la Tv, foarte sigur spre el, aproape încrezut, şi a sugerat tot timpul că el ar fi cumva candidatul NATO. Mare greşeală de abordare. A dat apă la moară tuturor conspiraţioniştilor, mă şi mir că nu l-a spulberat propaganda naţionalistă. Şi-apoi cum să nu te întorci la clasici şi să-l asculţi pe Păstorel Teodoreanu cum filozofa politic în faţa canceului cu vin? „L-a pus destinul lui stupid/Într-o dilemă de infern/ Ori partid fără guvern/ Ori guvern fără partid!”

Revenim la el, e un dulce. Mai vreţi un noroc? Nu ştim ce-a negociat Ciolacu cu Orban al Ungariei, de a vorbit ăla ce-a vrut şi cum a vrut în Secuime, dar miroase a ceva alianţă contra naturii. Orban n-a zis nimic rău de România, Ciolacu a fost deranjat făţiş de întrebările presei referitoare la infamiile spuse de Orban acolo împotriva Europei. Da’ dacă ne bagă Orban/Ungaria în Schengen, având preşedinţia? Ar fi de râsul lumii, toţi aliaţii noştri adevăraţi n-au reuşit, o fac… „prietenii” de-o viaţă. OK, dar cu ce preţ? Asta e întrebarea reală. Te faci frate cu Dracul până treci puntea, dar ce găseşti dincolo de punte? Uite ce. „Ungaria a adăugat rușii și bielorușii la așa-numitul program „Cardul Național”, care permite străinilor și familiilor acestora să lucreze în Ungaria timp de doi ani, cu posibilitatea de a-și prelungi șederea după trei ani”.

Cu întârziere de… doar 18 ani, debutează şi la noi mişcarea „Me too”. Nu e de râs, deşi o ironie fină ar merge. A început în 2006, cu Tarana Burke ce a militat împotriva abuzurilor sexuale, în SUA. A ajuns şi la noi, sperăm că nu va cădea în dizgraţie repede. Tocmai a anunţat o funcţionară din Primăria Câmpia Turzii că a făcut compromisul. Dacă deschidem niţel gura, ştim poveşti de gen foarte aproape de Baia Mare, cu funcţionare de primărie invitate, tachinate, apoi aruncate în ridicol dacă nu.

Ce să mai, avem noroc. Nu se confirmă vorbele acelea cu „la omul sărac nici boii nu trag” Sau „omul sărac dă de cuie şi-n…”. Apropo, s-a reactivat puţin şi DNA-ul, credeam că moţăie. Alt noroc.

Şi revenim la dragul de Păstorel: ”Din Banat până la Iaşi/Se resimte lipsa sării./Fiindcă cei mai mulţi ocnaşi/Au ajuns la cârma ţării!” Şi una pentru presă, ea atotsuficientă, noi o consideram autoironică şi de ţinut minte. „În vremea asta revolută/Rataţii scriu, în loc să pută!/Iar scriitorii-adevăraţi/Sunt daţi afară de … rahaţi”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Un comentariu: