vineri, 2 august 2024

„Vin cu drag la mine-n sat!” – 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Gârdani

Comuna Gârdani, sărbătorește în 3-4 august, 600 de ani de la prima atestare documentară, evenimentul  „Vin cu drag la mine-n sat – 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Gârdani” se va desfășura în curtea Castelului Blomberg din localitate.

Programul evenimentului are loc sub egida ”Luna Diasporei în Maramureș”, organizat Primăria Gârdani și Consiliul Județean Maramureș cuprinde o sesiune de comunicări științifice, un spectacol de teatru de păpuși, activități sportive, vernisajele unei expoziții de fotografii și a unei expoziții etnografice, un concert de muzică, o lansare de carte.

Spectacolul folcloric va fi susținut de: Petrică Mureșan, Virginia Irimuș, Ghiță Breban, Ionela Moruțan, Florentina Vlad, Taraful Chioarului și Iasmina Lăzăroi, Maricica Moldovan, Raul Bogdan și Andreea Băbaș, Denisa Botiș, Patrisia Bancoș și Andrei Rad, Școala Populară de Arte Liviu Borlan, Ansamblul Folcloric Muncelul, Școala Gimnazială Gârdani.

                                                         ***

Prima atestare documentară este din 1424, numele localității apare sub denumirile: Ardanfalwa, Ardnfalwa, Hardanfalva, Kardanfalwa. În 1780, contele Blomberg primește ca danie de la împăratul Imperiului Habsburgic, Iosif al III-lea, un domeniu în Gârdani de 500 de hectare teren și 1.500 de hectare de pădure. În același an, a început construcția castelului Blomberg, finalizată în 1821. Familia contelui a părăsit România după anul 1945, castelul fiind transformat în şcoală şi loc de găzduire a taberelor şcolare și a funcționat ca și casă de copii cu deficiențe mintale. Proprietatea a fost retrocedată către urmașii familiei Blomberg în anul 2011 și vândută în 2015. Astăzi, domeniul „Castelul Blomberg” se întinde pe o suprafață de 4,5 hectare de teren având construcții totalizând peste 4000 mp. Ansamblul „Castelul Blomberg” are în componența sa un arbore Ginco biloba, a cărui vârstă depășește 200 de ani.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu