vineri, 2 august 2024

O lege. Una ne trebuie


Dragii noştri legiuitori se prefac că lucrează cu sârg pentru popor. Din când în când, ne anunţă ce legi au mai dat… pentru interzicerea băuturilor energizante la minori, pentru uciderea urşilor, pentru creşterea numărului de muncitori imigranţi în România. Cu toţii se prefac că nu văd unde e buba.

În diverse discuţii cu edili, factori de decizie şi politicieni, am ridicat o problemă. Au confirmat cu toţii că problema există, că o asemenea lege ar da un avânt României pe termen lung dar…e prea extremă. Cazurile recente, de profesor ce abuza psihic şi sexual studentele, de politician ce făcea dare şi luare de mită la nivel înalt şi-n formă continuată confirmă nevoia.

CUM AR FI DACĂ…am avea o lege simplă prin care cel care a furat/abuzat/mituit, să plece din sistem?!? Să plătească daunele create şi să dispară din sistem! Ai abuzat elevi? Pa, învăţământ, fă-te croitor! Ai tăiat pădure ilegal? Pa, silvicultură, du-te şi fă dantelă! Ai abuzat de funcţia din poliţie/politică/medicină/etc? Adio, du-te şi lucrează altceva! E foarte clar că o asemenea lege ar da un şoc Sistemului. Pe termen scurt. Dar cei care ar abuza ar şti că sunt la limita plecării din branşă. Adică de la robinetul cu bunăstare.

Ai făcut contracte păguboase Statului, din interior? Ai plecat. Ai plătit şi ai plecat. Ai abuzat de funcţia ta pentru a favoriza infractori şi a aduce deservicii instituţiei? Pa, adio, locul tău nu mai e aici. Ni se pare sau e LEGEA care se cere scrisă, impusă, aplicată, pentru ca ţărişoara asta să nu mai fie văcuţa bună de muls a câtorva, vremelnic la Putere? Ştim, o să ziceţi că e abuziv. Dar îmbogăţirea grobiană din funcţie publică nu e? Dar a pune o fetiţă să se dezbrace în faţa ta pentru o notă mai bună nu e? A viola un băieţel din familie săracă? Dar a face jocuri pe piaţa Energiei şi a viola bugetele tuturor românilor cu preţuri maximale, cele mai mari din Europa, nu e abuz? Dar a cere preţuri uriaşe pentru apa potabilă, cele mai mari din România, la nivel londonez, pentru a întreţine un sistem care trăieşte după… apa ce curge de la munte? Cum ar fi ca toţi aceşti oameni care mulg bugetul de Stat, prin felurite metode, să plece acasă? Să vină în lumea reală, în economia de piaţă, unde trebuie să aibă ceva de oferit în schimbul banilor, al salariului? Să muncească efectiv pentru bani, nu să-i…rezolve? Cu paranteză fie spus, salutăm toţi slujbaşii de la Stat ce-şi fac treaba competent, cu respect, cu satisfacţia lucrului bine făcut. Amintim doar reacţia lui Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA, recent. Aici spusă, la noi, nu în presă: “De ce ar veni companiile americane în România? E nevoie de o piață real liberă, nu de una parțial liberă. Aveți 4-5 milioane de oameni din sectorul privat care țin în cârcă restul țării”.

Şi continuă: ”Sunt în jur de 1.400 companii de stat, inclusiv județene, care în afară de vreo 10, toate pierd miliarde de lei. Dacă nu le-ar fi dat Statul bani acestor companii, nu ar fi gaură la buget, nu ar exista problemele care există și ar deschide piața pentru companiile private, ca să fie competiție. E un sistem putred care nu poate să meargă. De-aia sunt probleme bugetare acum, de-aia e gaură în buget. Cea mai mare gaură e ce se dă la companiile de Stat, precum Tarom sau liniile de cale ferată. Dacă nu le dai un ban mâine, nu mai ai gaură la buget. Nu mai ai probleme, nu trebuie să mai ridici taxe”.

Să revenim la oile noastre. O lege simplă, dură, ar rezolva mare parte din problemele ţărişoarei. Sigur, ea atinge prin deviere, ca la biliard şi terţi, acolo e problema, la comisionarea „profitului” celui care ciupeşte sau abuzează. Dar vă dăm totuşi o veste. Şi Dumnezeu/Moise s-au gândit la asta. Porunca 7 – Să nu fii desfrânat. Porunca 8 – Să nu furi. Porunca 10 – Să nu pofteşti casa, robul, roaba, boul, măgarul aproapelui tău. Deci?

 

Autor: Alexandru RUJA

Sursa: Graiul Maramureșului



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu