vineri, 1 iunie 2018

Paul Surugiu – Fuego, la Baia Mare


 Joi seara, 31 mai a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, a avut loc concertul Turneului Naţional „Tu eşti primăvara mea!” susţinut de către marele artist Paul Surugiu – Fuego, turneu care s-a încheiat la Baia Mare şi datorită faptului că s-a prezentat, cu această ocazie, volumul de balade „Rău mă dor ochii, mă dor...”, Editura Maraiza Baia Mare.
După ce marele artist clujean a străbătut, începând cu 13 mai, oraşe precum: Botoşani, Suceava, Gura Humorului, Fălticeni, Buhuşi, Piatra Neamţ, Roman, Galaţi, Târgu Jiu, Vaslui, Craiova, Lugoj, Timişoara, Beiuş, Oradea, Carei şi Satu Mare, a poposit, pentru a doua oară, în mijlocul băimărenilor şi maramureşenilor.
Artist desăvârşit, cu o voce inconfundabilă şi printre primele trei din ţară, FUEGO a prezentat un spectacol muzical magnific, o istorie muzicală şi aducere-aminte a marilor compozitori şi interpreţi începând cu Dan Spătaru şi terminând cu Laura Stoica, pe care i-a avut România într-o perioadă grea a regimului comunist şi decembrist.
Pe scena Casei de Cultură, o casă de cultură care arată ca una părăsită, după spusele artistului, au evoluat Paul Surugiu – Fuego, Marina Florea şi Stela Enache. La fiecare melodie cântată -  publicul a aplaudat îndelung şi cred că însumate, aceste aplauze ar fi durat peste o jumătate de oră.

Un moment emoţionant a fost atunci când Paul Surugiu-Fuego i-a invitat pe scenă pe poetul Ioan Voicu căruia îi datorează versurile pentru şlagărul „Rău mă dor..”şi directorul editurii „Maraiza”, Vasile Tivadar, care a spus : „Balada fulgerată de vânt s-a metamorfozat ca şi coconu, larvă cenuşie, în fluture multicolor care a zburat de pe buzele celor de la Orizont 77, decenii de-a rândul până în zilele noastre.” Cei prezenţi au aplaudat atât interpretarea şlagărului precum şi versurile de o mare încărcătură emoţională ale poetului născut la Finteuşu Mic, vicepreşedinte al Cenaclului „Petre Dulfu” Satulung.
Atmosfera creată şi empatia cu publicul prezent în număr rezonabil, preponderent vârstnic, l-a făcut pe Fuego să promită că va reveni cu drag cu un concert de colinde în luna decembrie anul acesta.


Remarcăm la final, cu oarecare surprindere, că instituţiile judeţului n-au avut nici măcar reprezentanţi la un spectacol la care a venit unul dintre cei îndrăgiţi interpreţi de muzică românească. Şi nici măcar singur...


                                                       Gelu Dragoş, membru UZPR

2 comentarii:

  1. "TU EŞTI PRIMĂVARA MEA"
    șlagărele Generației de Aur
    Un spectacol ce a vizitat 40 de orase din 13 aprile până în 31 mai. Patru artişti legaţi prin cultul creaţiilor muzicale anilor 70-80 folosind mijloacele moderne de a face spectacol au dezvăluit în numai 120 de minute pe jalnica scenă a Casei de Cultură a Sindicatelor o întreagă istorie . O istorie a portativelor, o istorie a versurilor, a rimei a ritmului, armonizată de o baghetă fermecată numită" BUN SIMȚ ARTISTIC"
    PAUL SURUGIU –FUEGO,( și regizor) STELA ENACHE, MARINA FLOREA ȘI UN DISTINS PIANIST au adus un altfel de omagiu marilor compozitori dar și marilor interpreți ce au ars pe scena romanească suplinind prin dăruirea lor multe din lipsurile societății românești de atunci.
    Publicul băimărean invadat în ultimii ani de curente muzicale moderne, obișnuit cu spectacole în aer liber pentru toate anotimpurile care de obicei erau la scenă deschisă și gratuit oferite de edili nu a uitat farmecul sălii cu acustică domoală, plăcută fără megadecibeli care după ce-ți distrug timpanele atacă agresiv cu infrasunete obediente părțile moi ale corpului supunându-le unui masaj diabolic.
    Mesajul curat și pur al melosului optzecist a cuprins actuala tânără generație ce degustă fermecați sub numele RETRO MUSIC ceea ce de fapt este ultima expresie a culturii proumane. Adolescenți abslvenți de colegii și universitate , copii de gimnazii alături de vârstnici au cantat și recitat din slagărele pe care mulți le credeau uitate. A fost un remember marilor valori!Peste 500 de băimăreni au ales sala veche de spectacole cu acustica speciala au cumpărat biletul la un preț civilizat și s-au încărcat de bunătate și respect față de adevăratele valori ale "muzicii ușoare românești"
    Un moment înălțător a fost invitarea poetului IOAN VOICU care a dorit să și lanseze noul volum de poezii –balade"RĂU MĂ DOR OCHII MĂ DOR" chiar în spectacolul MAGIC ȘI MAGISTRAL CONCEPUT de PAUL SURUGIU –FUEGO care a luat de pe buzele folk-istilor piesa cu același nume și i- a dat un stil angelic devenind slagăr național cântat la toate evenimentele culturale private si sociale. Cu mult respect și bunăvoință nobilă poetul Ioan Voicu și editorul volumului au fost invitați pe scenă alături de marele artist pe melodia lui Valentin Moldovan, și versurile IOAN VOICU cunoscuta BALADĂ FULGERATA-N VÂNT al cărui refren este de fapt "rău mă dor ochii mă dor".
    PS.Fără a avea pretenția a unei cronici de spectacol subliniem marea și completa ținută artistică, decorurile precum și costumațiile ce complineau efectele de scenă pompoase și incendiare. Pirotehnica a fost înlocuită cu artă iar decibelii au fost struniți pe măsura capacităților auditive ale umanitații. VasileTIVADAR

    RăspundețiȘtergere
  2. ERAU INVITATI ! DAR EI CREDEAU CA TREBUIE SA CUMPERE BILET. DE CAND NU AU FOST LA UN SPECTACOL IN CARE SA NU FIE EI PE SCENA AU UITAT SA FIE SPECTATORI!

    RăspundețiȘtergere