vineri, 7 decembrie 2018

Temele se impun singure

Aflate pe masa judecătorilor CCR, interceptările SRI au fost declarate neconstituţionale. Oricât s-ar încerca impunerea unor teme serioase, la zi, trecutul vine din spate şi îşi impune agenda. Obsesia dosarelor DNA instrumentate pe baza interceptărilor SRI face imposibilă o dezbatere, să zicem, pe tema educaţiei. Cei mai importanţi lideri politici sunt ei înşişi parte în acest proces de limpezire a situaţiei create de protocoale.
Prin urmare nu au cum să fie obiectivi.
Adevărul, se pare, nu se va afla niciodată, la fel ca în cazul dosarelor revoluţiei din decembrie 1989, al mineriadelor, dar şi al mai recentului caz al protestelor şi violenţelor din 10 august 2018.
Un stat funcţional îşi rezolvă problemele rapid. Franţa, după violentele proteste, îşi rezolvă problema în cel mai simplu mod cu putinţă: guvernul renunţă la noile taxe.
Mai puţin, doar în treacăt, se mai discută despre sindicate. Motivul poate fi apropierea prea mare dintre liderii sindicali şi guvern. Par a fi în relaţii mai mult decât cordiale. Liderii sindicali cer, guvernul le dă.
Direcţia generală a stabilit-o foarte clar premierul Dăncilă: salariile în sistemul bugetar vor creşte în continuare. Aşadar, va continua migraţia forţei de muncă dinspre economia privată spre sistemul de stat.
Se înţelege că pentru susţinerea efortului bugetar se instituie noi taxe. Cine să protesteze? Sindicatele în niciun caz.
Vor protesta angajaţii din sistemul productiv pentru că văd că la stat nu se lucrează nimic, dar se dau salarii mari. Ei de ce să muncească?
Guvernul PSD-ALDE atinge o culme a populismului. S-ar părea că PSD nu are alte instrumente pentru a se menţine în topul partidelor decât oferind pomeni electorale.
Spirala promisiunilor cuprinde, de fapt, întreaga economie, dar într-un mod care nu are nimic în comun cu realitatea. Guvernul reuşeşte performanţa de a-şi fura singur căciula. De exemplu premierul Dăncilă afirmă că datorită măsurilor luate de guvern s-au creat 20.000 de locuri de muncă. În realitate, forţa de muncă a migrat de la un agent economic la altul.
Preşedintele Iohannis, partidele de opoziţie, zi de zi, prin toate mijloacele de informare în masă, spun că guvernul PSD-ALDE trebuie să plece. Nu vor să ducă explicaţiile până la capăt. Se limitează la dosarele penale ale liderilor, ale politicienilor din PSD, insistă pe acuzaţia că majoritatea parlamentară modifică legile justiţiei pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de dosare, dar nu ating aproape deloc problemele de ordin social şi economic. Nu vor să supere electoratul PSD. Îl protejează, vor să şi-l atragă. Ceea ce înseamnă că în cazul în care opoziţia va veni la guvernare va continua politica populistă a coaliţiei PSD-ALDE.
Marea problemă nu este că s-au schimbat 70 de miniştri în doi ani. Nu este nici măcar că s-au schimbat trei guverne, trei prim miniştri, în  doi ani. Problema este că toate au fost la fel de neperformante. Un reper rămân autostrăzile. Un reper rămân societăţile de stat neperformante. Un reper rămân datele statistice, semnalele de alarmă ale Băncii Naţionale.
Creşterile de preţuri nu se mai pun. Românii s-au obişnuit cu ele. Omul merge la pompa de benzină şi nu mai ştie cât va plăti. Omul nu ştie cât vor costa utilităţile, căldura, apa, curentul electric în iarna care vine. În schimb toată lumea este la curent cu deciziile CCR. Toată lumea ştie că PSD vrea să modifice legile justiţiei ca să-l scape pe Liviu Dragnea.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu