miercuri, 13 octombrie 2021

Între iresponsabilitate şi băşcălie

 


Desemnarea lui Dacian Cioloş de a forma un guvern a stârnit pe de o parte o surpriză de mari proporţii, iar pe de altă parte un val de ironii şi băşcălie.

  USR este un partid cu un număr mare de parlamentari când este vorba să se asocieze la guvernare sau la o moţiune de cenzură, dar cu un număr mic de parlamentari când este vorba să adune în jurul lui alte partide pentru a forma şi conduce un guvern.

Există opinia că preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş cu formarea guvernului pentru a demonstra că USR este un partid prea mic pentru o responsabilitate atât de mare.

Ludovic Orban, afirmat deja ca un adversar al preşedintelui Iohannis, al lui Florin Cîţu şi al echipei sale, a explicat cât se poate de tranşant că desemnarea lui Dacian Cioloş este o cacialma.

Scopul final fiind menţinerea lui Florin Cîţu în fruntea guvernului, ar rezulta că preşedintele nu-şi ia în serios atribuţiile. Astfel Ludovic Orban se profilează ca un viitor candidat nu numai la funcţia de prim ministru, ci şi de candidat prezidenţial. Va deveni fostul preşedinte al PNL un partizan al suspendării din funcţie a preşedintelui Iohannis?

Punând cap la cap lucrurile, atât din sfera politicului, cât şi din punctul de vedere al eşecului vaccinării, al pregătirii pentru valul patru, se ajunge la acuzaţii extrem de grave la adresa guvernului Cîţu, şi implicit a preşedintelui Iohannis.

Nu este exclus să auzim despre crime împotriva umanităţii. Cum se poate că unele ţări să depăşească criza pandemică, iar România să fie pe ultimul loc din lume la combaterea pandemiei?

Mergând la Cotroceni cu o propunere de prim ministru, în persoana lui Dacian Cioloş, USR a pus toate partidele într-o poziţie incomodă. USR vrea să facă o majoritate cu PNL, dar şi PNL vrea să intre USR la guvernare. Cele două partide nu se înţeleg din cauza unei persoane. Respectiva persoană, Florin Cîţu, este nodul gordian al acestei crize guvernamentale.

Practic nimeni nu vrea să guverneze cu nimeni.

Când doi se bat, al treilea câştigă. N-ar fi o mare surpriză ca din această bulibăşeală a dreptei să iasă câştigător PSD. Marcel Ciolacu merge pe ideea organizării alegerilor anticipate, lucru imposibil, însă important este că transmite mesajul că dacă se organizează alegeri anticipate PSD va obţine un rezultat mai bun decât la alegerile din decembrie 2020.

Nici PNL, nici USR nu sunt în poziţia de a-şi dori  acum alegeri.  Guvernarea lor, în parte datorită pandemiei, a fost dezastruoasă. Nimic nu-l îndreptăţeşte pe Florin Cîţu să rămână în continuare prim ministru, chiar dacă USR ar accepta să reintre la guvernare.

Discutabilă rămâne şi prestaţia lui Dacian Cioloş din perioada în care a fost prim ministru tehnocrat, susţinut de PNL. Având o pondere parlamentară mică, cu zece procente sub PNL, evident că USR, în cazul în care, prin absurd, ar reuşi să încropească o majoritate parlamentară, mai mult s-ar chinui decât ar guverna.

Pe de altă parte, calitatea unui guvern este dată de profesionalismul miniştrilor. O echipă bine aleasă, cu oameni serioşi, cu prestigiu, ar face o treabă mai bună decât un guvern format din miniştri aleşi pe criteriul prieteniei, sau şi mai rău, al obedienţei faţă de primul ministru.

În această prezumtivă construcţie politică abia dacă îi găseşti un rost preşedintelui. Klaus Iohannis a desemnat o persoană care s-a oferit singur, conştient că nu va putea aduna o majoritate care să voteze guvernul Cioloş. De aici impresia de cacialma, de neseriozitate, ba chiar de inconştienţă.

Din ce unghi ai analiza situaţia, mereu te loveşti de o întrebare: de ce din întregul PNL numai Florin Cîţu este preferat de preşedinte pentru funcţia de prim ministru? Ca şi în cazul pandemiei, aproape că ajungi să crezi într-o conspiraţie la nivel înalt.

  Oricare ar fi adevărul despre jocurile politice, câteva lucruri sunt absolut sigure: pandemia atinge nivelul unei tragedii naţionale, iar scumpirile ating cote care ne aruncă în rândul celor mai sărace ţări din UE.

Mai rău de atât nu se poate.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu