marți, 12 octombrie 2021

O nominalizare-capcană


 Preşedintele Iohannis l-a desemnat pe  liderul USR cu formarea unui nou guvern. În cel mai scurt timp premierul desemnat trebuie să prezinte o majoritate care îl susţine.

Cum va putea un reprezentant al unui partid care a ieşit de la guvernare pe motiv că nu mai poate accepta să rămână într-un guvern condus de Florin Cîţu să obţină susţinerea din partea PNL?

Încă din primul moment reprezentanţi ai PNL au declarat că deja există o majoritate parlamentară. Este vorba despre partidele care au votat moţiunea de cenzură.

Pornind de la această poziţie a PNL, care mai mult  încurcă lucrurile decât le limpezeşte, rezultă că nominalizarea lui Dacian Cioloş este o capcană întinsă USR-ului.

Dacian Cioloş a jucat o carte mare pentru cariera lui şi pentru partidul al cărui preşedinte unic a devenit în urma congresului de la începutul lunii octombrie.

Fără a intra în foarte multe detalii, rezultă că preşedintele Iohannis a mizat pe faptul că USR nu va reuşi să formeze o majoritate. Dacă negocierile eşuează, Cioloş depune mandatul şi nu are loc niciun vot în parlament.

Care va fi următorul pas? Preşedintele va iniţia alte consultări cu partidele parlamentare. I se dă lui Florin Cîţu o nouă şansă? Dacă PNL nu acceptă un guvern condus de un reprezentant al USR, de ce la următoarea încercare USR ar accepta un premier PNL? Poate fi vorba şi de Florin Cîţu? După cât de înverşunaţi sunt susţinătorii lui Florin Cîţu, acesta ar putea fi nominalizat.

Cu ce şanse să formeze o majoritate?  Cu o şansă tot atât mică precum a USR-ului.

Consultările de la Cotroceni merg în aceeaşi direcţie cu evenimentele de dinaintea căderii guvernului Cîţu.  S-ar părea că preşedintele Klaus Iohannis nu a dorit cu adevărat că rezolve criza. Şi-a dorit doar o amânare a problemei.

Orice amânare înseamnă agravarea situaţiei. Numărul tot mai mare de infectări, incapacitatea sistemului sanitar, numărul tot mare de decese nu au avut un efect năucitor asupra partidelor obligându-le să treacă peste orice şi să se aşeze la masa negocierilor.

Nici scumpirile, deşi invocate de preşedinte, nu au fost de natură să-i facă pe liderii PNL şi USR să treacă peste orgolii şi să repună în funcţiue coaliţia de guvernare.

Criza politică este atât de gravă încât UDMR a propus un guvern de tranziţie de şase luni condus de Kelemen Hunor. De aici se poate trage concluzia că este nevoie de cel puţin şase luni pentru a reveni măcar la situaţia de dinainte de moţiunea de cenzură.

Cu toate că fiecare partid a propus câte o variantă, în următoarea perioadă opinia publică va fi cu ochii pe PNL. În capcana ce pare întinsă pentru USR este foarte posibil să intre şi PNL. Dacă preşedintele va cere PNL-ului să susţină un guvern Cioloş, va îndrăzni Florin Cîţu să nu urmeze îndemnul de la Cotroceni?

Este cât se poate de evident că după prima rundă de consultări numărul întrebărilor pe marginea dublei crize  se vor înmulţi. Criza sanitară este chiar mai gravă decât criza politică. Pentru că se lasă cu un număr tot mai mare de morţi. Dacă nici acest argument nu este suficient de puternic să oblige partidele să ajungă la o înţelegere înseamnă că ruptura dintre clasa politică şi cetăţeni va fi tot mai pronunţată.

În caz de alegeri anticipate, cerute de PSD, prezenţa la vot va fi extrem de redusă. Cine sunt cei care vor îngroşa numărul absenteiştilor? Votanţii PNL. Ei sunt cei mai dezamăgiţi de prestaţia guvernului Cîţu, dar şi de deciziile preşedintelui Iohannis.

Dacă s-ar organiza alegeri anticipate, cu siguranţă votanţii PSD vor fi primii la vot, urmaţi de simpartizanţii AUR.

Nici măcar acest aspect nu-i face pe liderii PNL şi USR să se împace. Cauza? O singură persoană: Florin Cîţu. Se ascunde în spatele acestui refuz al USR de a mai lucra cu Florin Cîţu şi altceva? Orice este posibil.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu