duminică, 22 iulie 2012

Ce obligaţii au moştenitorii pentru creditele neachitate?


Noul Cod civil, intrat in vigoare in 2011, stabileste conditii mult mai favorabile pentru mostenitori in cazul datoriilor dobandite prin succesiune.
Art. 1114, alin 2 prevede ca “mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia”.
Acest lucru inseamna ca banca nu are dreptul legal sa va execute bunurile proprii pentru datoriile mostenite.
Singura optiune a bancii este sa declanseze procedura de executare silita pentru bunurile detinute de persoana decedata, urmand ca restul patrimoniului sa se imparta intre mostenitori. Daca vreti sa evitati aceasta procedura, puteti opta pentru a plati din surse proprii creditul neachitat.
Daca imprumutul avea atasata o asigurare de viata, trebuie verificat mai intai care sunt riscurile acoperite, conform clauzelor contractuale. In cazul in care considerati ca evenimentul produs este inclus pe lista de riscuri asigurate, iar societatea de asigurare v-a respins cererea de despagubire in mod nejustificat, solutia recomandata este sa depuneti o reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Autor: Marius Serban - senior editor la www.conso.ro
Citeste si
Bancile incep sa ieftineasca creditele imobiliare
Cum se utilizeaza Euribor la actualizarea dobanzilor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu