joi, 26 iulie 2012

VREMEA ÎN URMĂTOARELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI


Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției condițiilor meteo în următoarele două săptămâni, pentru fiecare regiune a țării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
În primele două zile temperaturile medii se vor menţine la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, dar din 26 iulie vor creşte, vremea devenind caniculară, cu temperaturi medii de 35oC în jurul datei de 29 iulie. Apoi valorile termice vor scădea treptat de la o zi la alta, apropiindu-se de mediile multianuale pe 1 august. În ultimele zile ale perioadei de prognoză regimul termic va fi uşor mai ridicat, iar mediile maximelor diurne se vor situa în jurul a 32 grade Celsius. Până pe 30 iulie, ploile vor fi puţine şi slabe cantitativ, pentru ca în zilele de 31 iulie şi 1 august probabilitatea de precipitaţii să crească.
CRIŞANA
Regimul termic va marca o creştere treptată după 26 iulie, vremea deveind caniculară în jurul datei de 29 iulie. Ulterior, temperaturile vor marca o scădere treptată, vremea se va răcori, iar valorile medii se vor încadra între 27 şi 30 grade Celsius în intervalul 1 – 6 august. Probabilitatea pentru averse izolat însemnate cantiativ şi descărcări electrice va fi mai mare în intervalele 24 – 26 iulie şi 30 iulie – 1 august. În celelalte zile ale perioadei de prognoză ploile nu vor fi importante cantiativ şi se vor semnala pe arii restrânse.
TRANSILVANIA
Până pe 30 iulie, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, iar mediile temperaturilor maxime vor atinge 33-34 grade Celsius. Între 30 iulie şi 2 august regimul termic va scădea treptat, iar in ultima parte a perioadei de prognoză mediile se vor situa între 28 şi 30 de grade, fiind apropiate de nomele climatologice ale primei decade din luna august. În jurul datei de 24 iulie şi în intervalul 3 - 6 august, ploile, slabe cantitativ, se vor smnala pe arii restrânse, dar în intervalul 30 iulie - 2 august va creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice.
MARAMUREŞ
Vremea va fi călduroasă până pe 29 iulie, când mediile valori lor maxime vor atinge 34 de grade, apoi regimul termic va scădea treptat, astfel încât în intervalul 1 – 6 august mediile temperaturilor maxime se vor situa între 27 şi 29 de grade. Probabilitatea pentru averse pe arii extinse, importante cantitativ şi însoţite de descărcări electrice va fi mai mare în intervalul 30 iulie – 2 august. În celelalte zile ale perioadei de prognoză, doar pe arii restrânse vor fi posibile ploi slabe.
MOLDOVA
Vremea va deveni călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie şi podiş, cu medii ale temperaturilor maxime de 34-36 grade C până în jurul datei de 30 iulie. Apoi regimul tremic va marca o scădere treptată, spre valori medii de 30 grade C pe 2 august, după care se va menţine relativ constant până la sfârşitul inervalului de prognoză. Până pe 30 iulie nu se vor semnala precipitaţii, dar în intervalul 31 iulie – 2 august creşte probabilitatea pentru averse la nivel local, asociate şi cu fenomene electrice.
DOBROGEA
Regimul termic se va menţine relativ constant, caracterizând o vreme călduroasă, local caniculară, cu precădere în partea continentală a regiunii, până spre 30 iulie. În perioada 30 iulie – 2 august maximele diurne vor scădea treptat, de la valori de 34-35 grade C la începutul intervalului până la aproximativ 31oC în primele zile din august. Ulterior temperatura aerului se va menţine constantă, cu valori apropiate de mediile multianuale ale începutului lunii august. După data de 31 iulie izolat vor fi posibile ploi slabe cantiativ şi de scurtă durată, dar în prima parte a intervalului de prognoză nu se vor semnala precipitaţii.
MUNTENIA
În prima jumătate a perioadei de prognoză vremea va fi caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de 36-38 grade C şi minime nocturne de peste 20 grade C. În intervalul 31 iulie – 2 august regimul termic va marca o scădere, astfel încât între 2 şi 6 august valorile maxime medii vor fi de 32-34 grade C. În jurul datei de 1 august local vor fi averse şi descărcări electrice, dar în restul perioadei de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi foarte redusă.
OLTENIA
Vremea va fi caniculară până pe 30 iulie, când mediile temperaturilor maxime se vor situa între 35 şi 37oC, iar minimele nu vor scădea sub o medie de 20 grade C. Ulterior, până pe 2 august, valorile termice vor marca o scădere, iar în intervalul 3 - 6 august mediile maximelor diurne vor fi de 31-32 grade C, apropiate de cele normale climatologic pentru această perioadă. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai mare între 23 şi 25 iulie şi, din nou, în jurul datei de 1 august. În rest, doar izolat sunt posibil ploi slabe cantitativ, de scurtă durată.
LA MUNTE
Temperaturile maxime vor avea valori medii de 22-24 grade C, iar cele minime vor fi, în medie, de 14-16 grade C, până pe 30 iulie. Apoi vremea se va răcori şi, după 1 august, temperaturile se vor apropia de cele normale climatologic. Pe tot parcursul perioadei de prognoză vor fi posibile ploi de scurtă durată, mai ales în cursul după-amiezelor, dar probabilitate pentru averse şi descărcări electrice pe arii mai extinse va fi mai mare între 30 iulie şi 2 august. Preluare A.N.M.

                                                                       Cristi SOMESAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu