duminică, 22 iulie 2012

Municipiul Sighişoara a primit Premiul Europei 2012!


În cadrul Festivalului Sighişoara Medievală, sâmbătă, preşedintele subcomisiei Premiului Europei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Sir Alan Meale şi primarul oraşului german Hunfeld, dr. Eberhard Fennel, au înmânat primarului oraşului, Ioan Dorin Dăneşan, Premiul Europei 2012, în premieră pentru România.
„Astăzi este o mare onoare şi o bucurie să sărbătorim acordarea acestui premiu pe care Consiliul Europei îl acordă pentru Sighişoara. Acest premiu a fost creat în 1955 şi este cea mai mare distincţie acordată municipalităţilor pentru activitatea lor la nivel european. Împrună cu mine au venit membri ai parlamentelor reprezentând 47 de ţări membre. Aceşti domni nu au ezitat să facă lungul drum până la Sighişoara pentru a sărbători împreună cu dumneavoastră acest eveniment”, a declarat Sir Alan Meale, în cadrul ceremoniei.
Alături de Sir Alan Meale au participat la ceremonie o serie de parlamentari europeni, precum Jim Dobbin, Fritz Erich, Jose Mendez Bota, eurodeputatul Jean Claude Frecon, Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, prefctul de Mureş, Alexandru Petru Frătean şi alţii.
În cadrul festivităţii, Eberhard Fennel, primarul oraşului Hunfeld din Germania, câştigătorul de anul trecut al Premiului Europei, a înmânat trofeul primarului Sighişoarei, în timp ce preşedintele Subcomisiei Premiului Europei, Sir Alan Meale şi ceilalţi membri ai delegaţiei au îmnânat primarului mureşean diploma sub formă de pergament, un CEC în valoare de 5.000 de euro, precum şi o plachetă din bronz.
Trofeul Premiul Europei este transmisibil, în timp ce primăriile oraşelor care îl câştigă păstrează drapelul şi placheta aniversară.
Premiul Europei constă într-un trofeu itinerant cu o placă de bronz cu figuri alegorice şi o inscripţie în limba latină. Placheta de onoare este un basorelief din alamă reprezentând răpirea Europei, cele 12 stele ale Europei, având în mijloc anul atribirii plachetei, iar în partea de jos o hartă a Europei cu numele oraşului câştigător.
Bursa de 5.000 de euro va fi oferită de municipalitate unor tineri pentru cunoaşterea instituţiilor europene.
Municipiul Sighişoara a primit în anii precedenţi Placheta de onoare (2003), Drapelul de onoare al Consiliului Europei (1999) şi Diploma Europeană (1997).
Sighişoara împarte Premiul Europei 2012 cu oraşul italian Corciano, împreună cu care au fost menţionate în Raportul Subcomisiei Premiul Europei, redactat în 29 martie în acest an, la Berlin, care a fost aprobat de Comisia pentru probleme sociale, sănătate publică, şi dezvoltare durabilă din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. AGERPRESNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu