sâmbătă, 2 martie 2019

Doi ani fără Vasile Goci


 S-au scurs doi ani de la dispariţia unui mare instrumentist, clarinetistul Vasile Goci. Nu-l mai întâlnim la festivaluri, dirijând orchestra, scriind după auz melodiile participanţilor… Era un profesionist! Instrumentistul de excepţie, dascălul de mare seriozitate profesională, omul de cultură Vasile Goci ne lipseşte peste măsură. Când dispare din această lume un profesor, apune cu el o lume. În acest caz, o lume fabuloasă, a folclorului, sacră pentru cel dispărut, din care şi-a făcut un crez pe viaţă.
Mai întâi, Vasile Goci a fost un dascăl devotat profesiei. Îmi spunea cât de mulţi elevi are la Şcoala de Arte „Liviu Borlan”, unde a trudit o viaţă. Pe toţi elevii i-a învăţat cu dăruirea care l-a caracterizat.
L-am cunoscut după ce a absolvit Liceul de Artă, unde s-a evidenţiat ca un clarinetist de talent. Înfrăţit cu acest instrument, a pornit pe drumul desăvârşirii carierei. Primul spectacol, în 1976, a fost cu Ansamblul „Maramureşul” al Casei de cultură din Vişeu de Sus, de pe unde se trăgea. Oare cine este băiatul acesta în stare să-şi dea sufletul pentru melodie?! Aşa s-a legat o prietenie frumoasă între noi. El a cântat apoi în ansamblurile folclorice din Borşa, Dragomireşti, Şomcuta Mare, Cavnic, Târgu Lăpuş, Şişeşti. Ca membru al Orchestrei Ansamblului Naţional Transilvania, a participat la multe turnee în ţară şi străinătate. Vasile Goci a desfăşurat o muncă neobosită în mai multe locuri. Prof. Vasile Goci a înjghebat, la Şişeşti (ca referent al căminului cultural), un ansamblu folcloric format din tineri şi elevi şi taraful „Doina lui Lucaciu”, cu care a obţinut Premiul II pe ţară la întrecerea tarafurilor tradiţionale. Ca iubitor al tradiţiilor locale, a depus strădanii pentru revitalizarea unor obiceiuri precum „Udătoriul” de la Şurdeşti sau „Vergelul” de la Dăneşti, localitatea de reşedinţă pentru el şi familia sa.
Vasile Goci căpăta elan când îmi povestea despre bucuria produsă de evoluţiile sale alături de marii artişti ai muzicii populare: Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcaş, Florica Bradu, Elena Roizen, Nicolae Sabău, Angela Buciu. Erau palpitante, în discuţiile noastre, impresiile din turneele prin Ucraina, Ungaria, Iugoslavia, Belgia, Franţa, Elveţia, Turcia, Slovacia, Polonia, dar şi prin ţară. Despre profesorul şi instrumentistul de excepţie Vasile Goci vorbim la trecut, dar în istoria muzicii populare maramureşene numele său are un loc de cinste.


                                                              Prof. Pamfil BILŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu