joi, 8 octombrie 2020

Primarii, vedetele alegerilor locale

 


Cine a câştigat alegerile? Alegerile locale au trecut, se ştie la nivel de primari şi preşedinţi de consilii judeţene cine a pierdut şi cine a câştigat, se cunosc consilierii locali şi judeţeni, dar controversele pe marginea marelui câştigător şi marelui perdant continuă ca şi când nu s-ar cunoaşte rezultatele.

 Comparând cifrele de la europarlamentarele din 2019 cu cele de la locale, încă din primele zile Marcel Ciolacu a constatat că PSD a ieşit în câştig.

 De la vreo 22 de procente la 30 de procente este, într-adevăr o diferenţă substanţială. Liderul PSD nu a pomenit de înfrângerea de la prezidenţiale, dar fără nicio explicaţie a ejectat-o pe Viorica Dăncilă de la conducerea organizaţiei de femei.

 Luând ca bază de referinţă rezultatele de la europarlamentare,  USR-PLUS a pierdut peste 10 procente. De la 22,5% în 2019 la 8,9% în 2020 este o scădere uriaşă.

 În schimb PNL urcă. La votul politic trece peste PSD. Statistica arată că la partidele mari nu neapărat a apărut o nouă ierarhie, dar ceva, totuşi s-a schimbat.

 Nu sunt foarte clare nici rezultatele partidelor mici. PMP a urcat uşor peste Pro România şi ALDE, însă suficient pentru a fi luat în calcul la formarea majorităţilor ci consiliile locale, judeţene şi mai ales a consiliului general a Capitalei.

 Recentele alegeri nu s-au remarcat prin scorurile partidelor, ci prin lansarea unor vedete. Mai mult decât preşedinţii de consilii judeţene, opinia publică a fost impresionată de victoriile primarilor.

 Adevăratele vedete ale alegerilor locale din 2020 sunt primarii. De ce s-a întâmplat acest lucru?

 Pentru că lumea a ajuns la concluzia că primarul este adevăratul motor al dezvoltării sau subdezvoltării unei localităţi. Urmare a acestei constatări, din perspectiva alegerilor parlamentare, se poate aprecia că adevăratul vot politic este cel acordat primarilor.

   Dacă este adevărat că alegătorii se lasă influenţaţi la vot de către primari, ei vor fi  adevăratele locomotive şi pentru alegerile parlamentare.

 Partidele deja şi-au numărat voturile obţinute. Public se laudă cu procentele, dar în realitate ţin cont de numărul de voturi obţinute la toate categoriile. Evident că în ceea ce priveşte numărul de voturi, un primar de comună nu se poate compara cu un primar de oraş mare. Diferenţele se vor reflecta în rezultatele de la alegerile parlamentare.

 Cu toate acestea, în viitoarea campanie electorală nu poate fi ignorat rolul  preşedinţilor de consilii şi al celor ce vor fi aleşi viceprimari şi vicepreşedinţi. Nu poate fi trecută cu vederea angajarea în lupta electorală a consilierilor locali şi judeţeni.

 Aceste armate electorale pot umbri puţin imaginea primarilor care nu se vor angaja în campania electorală pentru alegerea parlamentarilor aşa cum au făcut-o pentru ei înşişi. Aceasta este prima încercare prin care va trece fiecare primar.

 Dacă într-o localitate primarul a obţinut peste 50 de procente, iar partidul său nu va obţine nici jumătate înseamnă că nu a tras pentru partid. Drept pentru care şi partidul îl va trata ca atare. Mai ales în cazul în care ajunge la guvernare.

 Ca să-şi menţină statutul de vedete, primarii trebuie să fie racordaţi la toate evenimentele majore din localitate, fie că acestea sunt de ordin politic, economic, social, sportiv sau cultural.

 Primarii aleşi la acest scrutin, pentru că majoritatea au realizat scoruri într-un singur tur de peste 50%,  au obţinut ceva ce nu au avut niciodată într-o asemenea proporţie: recunoaşterea publică a meritelor. Primarii au devenit brusc oameni importanţi, recunoscuţi de comunitate şi recompensaţi pentru prestaţia lor cu voturi. Dacă se lasă pe tânjeală, pot pierde cel mai important capital: respectul cetăţenilor.  Pe de altă parte, se observă că o parte dintre aleşi imediat după alegeri, văzându-se cu sacii în căruţă, s-au culcat pe laurii oferiţi de populaţie cu sinceritate, cu speranţa că odată votaţi se vor pune pe muncă încă de a doua zi.

 Să le acordăm, totuşi, un timp de odihnă. Să-i lăsăm să-şi savureze în linişte victoriile. Nu pentru multă vreme pentru că începe următoarea bătălie electorală.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu