marți, 22 decembrie 2020

Protest al jurnaliştilor sportivi maramureşeni împotriva Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Maramureş

 

 

 

„În contextul globalizării tot mai accentuate și ireversibile presa scrisă, vorbită sau în mediu online a suferit și suferă tot mai multe modificări de structură, formă sau apartenență la un interes privat sau cercuri de interese, fără a ține cont de nevoia de informare corectă a publicului. Presa sportivă locală a primit cea mai grea lovitură, nereușind să țină pasul vremurilor în continuă schimbare, care nu sunt întotdeauna benefice. Puține publicații au rămas în formă editabilă, informațiile sunt de cele mai multe ori depășite de moment la apariția lor, iar jurnalistul din presa locală are un rol din ce în ce mai insignifiant în multitudinea informațiilor apărute în mediu online, din tot felul de surse mai mult sau mai puțin veridice.

În acest context, jurnaliștii sportivi de la noi nu fac excepție, și colegii mei cu state vechi în jurnalismul sportiv din Baia Mare o pot confirma, entuziasmul și avântul de a prezenta cât mai elaborat performanțele sportivilor maramureșeni lovindu-se de multe ori de indiferență și superficialitate. După principiul „la fotbal și la politică se pricep toți” munca jurnaliștilor sportivi din Maramureș este aruncată în derizoriu. Nu mai este de interes munca asiduă care stă în spatele unui material menit să informeze corect, la cald, chiar din mijlocul evenimentelor.

Sportul în Maramureș a cunoscut în ultima perioadă un regres considerabil, nedorit, iar iubitorii sportului din Maramureș, pe bună dreptate, sunt dezamăgiți, nemulțumiți, manifestându-și frustările pe toate căile. De la noi, jurnaliștii sportivi, se așteaptă de multe ori o susținere și evidențiere justă a tuturor acestor nemulțumiri, chiar dacă prin aproprierea de adevăr ar trebui să supărăm anumiți funcționari publici, vremelnic instalați în funcții, cu putere de decizie. Astăzi, vrem nu vrem, ne place sau nu, nu se poate face sport fără bani publici. Bani publici care trebuie alocați sportului de oameni politici. Deși, toată lumea este de acord că sportul este un fenomen social, cu implicații în viața socială a unei comunități, alocarea de resurse financiare pentru susținerea sportului și a infrastructurii sportive, rămâne o fată Morgana.  Pentru că în sportul băimărean și maramureșean a existat un oarecare vid în ultima vreme, unii au considerat că interesul public a rămas scăzut, sau l-au confundat cu interesul propriu. Așa cum se menționează în preambulul Codului Deontologic al Jurnalistului elaborat de Convenția Organizațiilor Media

„Noţiunea interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise:

  Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii, este de interes public. Aceasta nu se rezumă numai la aspectele politice, ci include orice altă împrejurare care prezintă interese pentru comunitate.

    Interesul public nu priveşte doar ceea ce autorităţile consideră că este de interes public.

    Modul în care funcţionează şi acţionează guvernul, autorităţile ori instituţiile publice, precum şi orice altă entitate care utilizează bani publici sau care afectează interesul comunităţii este de interes public major.

    Toate acţiunile, omisiunile, gesturile şi cuvintele demnitarilor, politicienilor şi ale tuturor funcţionarilor publici legate de exercitarea funcţiei lor sunt de interes public major. Viaţa privată a acestora este de interes public, atunci când are relevanţă pentru exercitarea funcţiei.

    Având în vedere contribuţia autorităţilor la gestionarea puterii şi a serviciilor publice, critica adusă acestora se bucură de un interes public major.

    Atunci când nu există un interes public evident, libertatea de exprimare nu poate fi limitată decât de interesul protejării unui alt drept fundamental.

    Orice informaţii privind încălcarea drepturilor omului – aşa cum sunt acestea definite în documentele internaţionale ratificate de România – sunt de interes public major.”

(Codul Deontologic al Jurnalistului elaborat de Convenția Organizațiilor Media)

În virtutea acestor principii, am considerat și consider o datorie profesională de a scoate la lumină dezintersul față de sportul maramureșean, al alocării resurselor pentru sport și infrastructura sportivă, oricât de deranjant ar fi subiectul pentru unii. Este la fel de adevărat, că în aceste vremuri sunt puțini cei care pot să citească și însușească un material mai elaborat. În primăvara acestui an, m-am înhămat la o anchetă jurnalistică sportivă de amploare, la care am lucrat 3 luni de zile pentru a încerca să facem un inventar, să vedem unde suntem cu alocările în sportul maramureșean, al resurselor alocate, al proiectelor în infrastructura sportivă, fără de care nu se poate face performanță. Recunosc că mi-am făcut dușmani, că am fost întrebat „ce câștig eu din această anchetă?”, și mi-ar fi fost mai comod să renunț la un demers care, până la urmă s-a vrut a fi unul nobil, în slujba sportului maramureșean.

„Jurnalistul este dator să semnaleze neglijenţa, injustiţia şi abuzul de orice fel”. (Art.1.4-Rolul Jurnalistului din Codul Deontologic al Jurnalistului)

În vremurile sale de glorie, sportul în Maramureș aducea prestigiu acestui tărâm încărcat de istorie, eram a doua capitală a sportului românesc. Am avut în Maramureș jurnaliști sportivi de clasă, regretatul Ioan P. Pop, lăsând în urma sa o imensă moștenire pe care noi suntem datori să o ducem mai departe. Îmi dau seama ce muncă titanică a făcut Ioan P. Pop, nici un sportiv din Maramureș netrecând neobservat de cronicile sale din Basorelief, de imensa bază de date pe care a adunat-o de-a lungul anilor. Nu avem dreptul să lăsăm jurnalismul sportiv din Maramureș de izbeliște, în bătaia vântului, o profesie aruncată în derizoriu nu de cei care o practică, ci de cei care încearcă să treacă SPORTUL la capitolul „și altele”!

Deși, sunt cel mai neînsemnat dintre toți cei prezenți astăzi, am vrut să am această inițiativă de a ne aduna toți la un loc, de a petrece puțin timp împreună. Ne leagă aceleași interese în fața sportului maramureșean. O întâlnire pe care aș vrea și o propun anuală. Dacă reușim, anul viitor vom invita și jurnaliști sportivi din țară, pentru a dezbate probleme de interes comun. Îmi doresc și aș vrea să fim cu toții uniți, să nu rămânem indiferenți la umilirea unor colegi de breaslă cărora li se bagă pumnul cenzurii în gură pentru alte interese meschine. Nu vreau să impun politici editoriale, dimpotrivă, fiecare are politica sa editorială, dar cred că suntem o familie, o familie a jurnaliștilor sportivi și ea trebuie reunită.

 De aceea, vă supun atenției Dvs. următoarele aspecte, pe care le-aș vrea să le facem împreună, pentru a avea un singur glas:

    Pentru că întocmirea clasamentului anual al celor mai buni sportivi din Maramureș a devenit o batjocură, vă invit să veniți cu propuneri pentru a avea un clasament al nostru al jurnaliștilor sportivi, imparțial, care să recunoască meritele tuturor sportivilor care obțin performanțe pentru sportul din Maramureș

    Întocmirea unei baze de date comune cu performațele sportivilor maramureșeni pe parcursul unui an de zile

    Schimb de date între noi, pentru reflectarea în timp util a cât mai multor evenimente sportive

    Promovarea sportului juvenil și a sportului de masă, din școli și licee cât mai mult posibil

    Permanentizarea acestor întâlniri profesionale cel puțin o dată pe an, în care să socializăm să ridicăm problemele apărute în desfășurarea profesiei

    Poziționarea comună în fața oricăror fel de umilințe, nedreptăți comise colegilor noştri.

    Orice alt aspect la care vă gândiți că ar aduce o îmbunătățire activității noastre”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu