miercuri, 27 ianuarie 2021

Casa Memorială Elie Wiesel a marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului


 Astăzi se împlinesc 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz. Prin urmare, în fiecare an, la data de 27 ianuarie, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Casa Memorială Elie Wiesel a marcat această zi printr-o serie de întâlniri on line în cadrul unui parteneriat cu Liceul George Pop de Băsești din Sighetu Marmației.

Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, prin Casa Memorial Elie Wiesel se alătură campaniei UNESCO și World Jewish Congress, #WeRemember, pe 27 ianuarie cu ocazia Zilei Internaționale de comemorare a Holocaustului.

La împlinirea a 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz, Casa Memorială Elie Wiesel a marcat această zi printr-o serie de întâlniri on line în cadrul unui parteneriat cu Liceul George Pop de Băsești din Sighetu Marmației.

Întâlnirile cu tinerii sigheteni vin să clarifice elementele definitorii în ceea ce a însemnat cel de-al doilea război mondial, ghetoizarea, deportarea și dispariția majorității populației evreiești din Maramureș dar și să onoreze amintirea victimelor Holocaustului.

Unul dintre scopuri a fost și evocarea personalității lui Elie Wiesel, un simbol al memoriei și o voce clară în lupta pentru drepturile omului. Născut la Sighet, Wiesel a fost deportat la Auschwitz în 1944, eliberat de la Buchenwald în aprilie 1945. Recunoscut pentru numeroasele sale cărți, în special ,,Noaptea”, s-a aplecat cu dedicare asupra păstrării memoriei victimelor Holocaustului, a educației și apărării drepturilor omului, care i-au adus Premiul Nobel pentru Pace în 1986.

Un alt obiectiv a fost acela de aducere aminte. ”Azi ne aducem aminte de ura permisă să biruie. De cetățenii obișnuiți care au stat și au privit. Tăcuți. Indiferenți. Complici. Ne aducem aminte de milioanele de oameni uciși. De visele distruse și de orizonturile spulberate. De ce facem asta? Pentru că, învățând din trecut putem construi un viitor mai bun, mai sigur, mai puternic pentru întreaga omenire. Ne aducem aminte pentru ca amintirea victimelor și a poveștii lor să nu se piardă. Pentru ca generațiile următoare să nu poată să nege cele întâmplate. Depinde de noi să facem acest lucru posibil. Împreună putem să ne asigurăm că trecutul nu va fi uitat”, a fost mesajul celor de la Muzeul Maramureșan.

Un material cu Golda Solomon, supraviețuitoare a Holocaustului, născută la Sighetu-Marmației, a fost postat pe pagina muzeului, drept mărturie pentru ororile provocate de Holocaust.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu