joi, 28 ianuarie 2021

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 

Iubirea, rugăciunea și conștiința

 

1. „Numai un DUMNEZEU conştient poate preţui pe om şi numai un om conştient poate preţui pe Dumnezeu. Numai conştiinţa lui Dumnezeu poate întemeia iubirea faţă de om şi numai conştiinţa omului poate întemeia voinţa de veşnicie a omului şi de înaintarea în lumina infinită şi eternă a lui Dumnezeu".

 

+ + +

 

2. „RUGĂCIUNEA îl eliberează pe om, îl degajă de natura exterioară şi de sine însuşi. În acest fel, ea ţine sufletul deschis către Dumnezeu ca Persoană. Cel ce nu se roagă rămâne rob, închis în mecanismul complex al naturii exterioare şi al înclinaţiilor patimilor sale, care îl domină pe om mai mult decât o face natura".

 

+ + +

 

 

3. „IUBIREA ESTE ÎNRUDIREA OMULUI CU DUMNEZEU. EA UNEŞTE LA MAXIM PERSOANELE UMANE FĂRĂ SĂ LE CONFUNDE. ÎN IUBIRE SE ARATĂ PLENITUDINEA EXISTENŢEI. IUBIREA ESTE SINGURA PUTERE PRIN CARE SUFLETUL  ÎNVINGE MOARTEA. EA ESTE SURSA TUTUROR FORMELOR DE BINE".

 

Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993),

a fost un preot, teolog, profesor universitar, dogmatist, traducător, scriitor şi ziarist român. Este considerat unul dintre autorităţile proeminente ale teologiei europene din secolul XX şi cel mai mare teolog român. A lucrat 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoinţe ale desăvârşirii" (în douăsprezece volume). Membru titular al Academiei Române. A făcut studiile secundare la liceul "Andrei Şaguna " din Braşov, iar cele superioare la Facultatea de Litere din Bucureşti, continuând apoi cu Facultatea de Teologie din Cernăuţi, unde şi-a luat şi doctoratul în anul 1928. Mitropolitul Nicolae Bălan l-a trimis la Facultăţile de Teologie din Atena, Munchen şi Berlin pentru a se specializa în Dogmatică şi Istorie bisericească şi să facă călătorii de studii  şi documentare la Paris şi Belgrad. În anul 1935 îl găsim profesor universitar titular la Academia teologică "Andreeană". În anul 1936 a fost numit rector acestei renumite instituţii. În 1940 este protopop stavrofor şi ales membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului. Pleacă prin transfer la Facultatea de Teologie din Bucureşti în anul 1947 şi încadrat titular profesor de Teologie Dogmatică şi Simbolică. Este închis la Aiud din anul 1959 până în anul 1963 după care Sfântul Sinod îl numeşte în diferite funcţii. În 1968 este invitat la Freiburg, Heidelberg, Oxford pentru a susţine diferite conferinţe. Este numit "Doctor Honoris Causa" al Institutului ortodox Saint Serge din Paris, apoi al unor Universităţi din  Atena, Bucureşti şi alte oraşe şi premiat la Londra cu dinstincţia "Crucea Sf. Augustin" pentru merite teologice şi creştineşti. Membru corespondent al Academiei Române din 1990. Opera este una complexă: Lucrări teologice, Lucrări istorice şi Colecţia Opere complete.

 

Autor de citate:

**- "TIMPUL înseamnă pentru Dumnezeu durata aşteptării între bătaia Sa la poartă şi fapta noastră de a deschide".

  ** - "A fi chip al lui Dumnezeu înseamnă a fi partener de dialog cu Dumnezeu".

** - "OMUL este un infinit în virtualitate, omul este făcut pentru infinit, dar NU este infinit în sine. DEVINE INFINIT în legătura cu Dumnezeu".

 

P.S.  MIHAI  SADOVEANU (1880-1961), povestitor, nuvelist, romancier, academician, scriitor, publicist și om politic:   „VALOAREA MORALĂ a omului e în raport cu facultatea de a iubi. „Zadarnic sunt toate celelalte în afară de iubire”. Poți să fii cu pieptul înstelat ca un firmament; poți stăpâni bogăție, avantaj pe care-l are un prost asupra unui om de talent; poți să pui să se strămute soba mai înapoi, pentru că te dogorește focul în fotoliul pe care șezi; „toate sunt zadarnice dacă valul care te-a zvârlit la țărm s-a întors înapoi tulbure”.

 

Prof.  Mureșan Olimpia – L.S.R. Maramureș

Părintele Ilie Sărmășanul

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu