miercuri, 27 ianuarie 2021

O noua falie socială, vaccinaţii şi nevaccinaţii


 Dacă în prima perioadă a apariţiei coronavirusului ştirile false erau vehiculate prin reţelele de socializare şi site-uri obscure, acum ştirile contradictorii vin din zona instituţiilor internaţionale, din partea guvernelor, din partea imunologilor, a sistemele sanitare din diverse ţări. OMS, Comisia Europeană, ONU, Israelul, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, ca să numim cele mai importante entităţi prinse în lupta cu pandemia, nu reuşesc să cadă de acord decât într-un singur punct, că venirea celei de a doua pandemii este inerentă. Pe de altă parte China şi Rusia au propriile lor opinii despre pandemie. Între producătorii de medicamente a început o acerbă competiţie, fiecare scoţând în evidenţă propriul vaccin şi probabil lansând ştiri false despre vaccinul concurenţei.

Vaccinul anti-covid împarte încă odată lumea în două. Israelul anunţă că se va închide ermetic. Conducătorul Chinei lansează o chemare la „multirateralism” cerând principalelor ţă dezvoltate, în număr de 20, să-şi coordoneze politicile economice. Este tragic, liderul Chinei are dreptate. Atâta vreme cât capitalismul a favorizat creşterea averilor giganţilor economici în condiţii de pandemie înseamnă că sistemul în sine, aşa cum este acum, nu este sănătos, esti anti-social, anti-uman.

Îndemnul venind tocmai din partea Chinei, evident că nu va fi urmat. După schimbarea de regim, SUA încă nu şi-a făcut cunoscută noua orientare decât la modul general. Ceva se va schimba. Distanţa de la Trump la Biden este atât de mare încât este imposibil să nu se schimbe ceva.

Interesant este avertismentul lansat de ONU. Pe fondul restricţiilor impuse de guverne, profitând de situaţia impusă de pandemie, îşi fac apariţia organizaţiile neo fasciste. La urma urmei libertatea în sensul larg include şi dreptul la exprimarea opiniilor radicale, extremiste. Cine să mai facă diferenţa între un protest anti-restricţii şi unul de tip neo fascist sau comunist?

Lumea o ia razna. De fapt, profeţii radicali decretaseră că umanitatea o luase pe o cale greşită înainte de apariţia coronavirusului  SARS COV 2.

  Noua tulpină apărută în Marea Britanie dă frisoane accentuînd latura sălbatică din om. Pandemia grăbeşte procesul de resălbăticire vizibil în manifestările indivizilor, în acţiunile grupurilor sociale, şi nu în ultimul rând ale politicienilor. Au apărut şi apar în continuare cele mai zănatice formaţiuni politice. Zurbagii se afirmă prin modul în care protestează devenind „modele” de succes.

România „beneficiază” din plin de haosul generalizat. Pe lângă faptul că societatea era împărţită în bugetari şi nebugetari, odată cu apariţia vaccinului se mai produce o departajare majoră, în vaccinaţi şi nevaccinaţi.

Desigur, vaccinaţii sunt cei favorizaţi, în timp ce nevaccinaţii trebuie să-şi aştepte rândul. Primii vaccinaţi sunt, aşa cum este şi normal, persoanele cu vulnerabilităţi, dar se pare că bugetarii, pe motiv că intră în contact cu mai multă lume, le-au luat-o înainte.

În prima perioadă a apariţiei virusului exista un anumit optimism, în sensul că pentru România pandemia părea să ofere o nouă oportunitate de a ajunge din urmă ţările dezvoltate. Se vorbea despre multe sute de miliarde de euro repartizaţi  României de Comisia Europeană. Libertatea de a putea depăşi deficitul bugetar de 3%, impus statelor UE, de asemenea, părea să ofere un mare avantaj.

Nu în ultimul rând oamenii şi-au pus speranţele în schimbările de ordin politic ce promiteau o nouă abordare socială şi economică.

Este prea devreme să spunem că nu se vor împlini niciuna, sau aproape niciuna, din promisiunile avansate?

În curând vom afla cum stăm din punct de vedere bugetar. La urma urmei bugetul prezentat de guvern arată adevărata faţă a unei ţări. Peste câteva zile, când premierul economist Florin Cîţu va prezenta bugetul, românii vor afla câte prune au în traistă. Cum vor fi împărţite aceste prune, ca întotdeauna nu se află decât pe jumătate. Pentru simplul fapt că politicienii au capacitatea de a colora şi cifrele, întotdeauna folosind în exces culoarea roz.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu