sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Lecții de învățat. Iarna

                                                                                               de Viorica Pârja

 Avem destule motive să iubim iarna. Pentru frumusețea sărbătorilor, dar și pentru puritatea anotimpului. Unii spun că iarna este un anotimp vesel, prin magia sărbătorilor, alții că e un anotimp trist prin goliciunea naturii, care pare lipsită de viață. Și da, și nu.

Deși suntem atașați de lunile calde de vară, iarna ne formează caracterele și scoate la iveală tot ce avem mai bun în noi. Este un anotimp al așteptării, o vreme potrivită pentru reînvierea amintirilor, un timp pentru călătorii interioare, care să te bucure și să te pregătească pentru cele exterioare.

Iarna este modul naturii de a-ți spune să privești mai mult spiritul. La gura sobei, în fața șemineului, la o cană de ceai, cu miros de iasomie. Iarna este anotimpul retrospecției și introspecției, care aduce și bucurie, și melancolie. Iarna ai mai mult timp pentru tine, pentru prieteni, pentru discuții și, de ce nu, pentru planuri de viitor.

Nu degeaba se spune să-ți faci vara sanie și iarna car. Oricum ai privi, iarna este un anotimp frumos. Albert Camus spunea că în mijlocul iernilor înghețate a învățat că există în el o vară fără putință de învins. Dar cel mai frumos a descris iarna Goethe: “Uneori, destinul nostru se aseamănă cu cel al unui pom fructifer în timpul iernii. Cine ar putea să creadă că acele ramuri golașe vor înverzi și vor purta din nou flori după trecerea iernii? Fiindcă iarna nu ucide florile, ci le dă posibilitatea să renască.

Culoarea primăverii se regăsește în flori, cea a iernii o poți afla doar în imaginație. Cel care se minunează de frumusețea lumii vara va găsi motive egale de uimire și admirație iarna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu