sâmbătă, 30 ianuarie 2021

DANIELA MICU. CUVINTE PENTRU ETERNITATE

 


(Recenzie de carte, autor Vasile BELE)

 

,,Știam tot

Dinainte de a mănaște

Oamenișiorașe

Dar nu-mi amintesc

Ca eusă fi cerut

Săvinînastălume,

Dar cineva-mi cunoaște

Sufletul

Destinul

E scrisînchenar

Viațaeste-un dar

Jumate-n cer

Jumatepepământ.

Nu știmcândvenim

Nicicândplecăm

Prinspațiușitimp

Călătorim

Acumsuntem

Mâine cine știe

Vom fi plecațiînveșnicie!...",

poeziaVIAȚA ESTE UN DAR, pag. 39, autor Daniela MICU, din volumul, primit cu dedicațieșiiscălitură (de la autoare), CUVINTE PENTRU ETERNITATE, volum de debut, apărut la EdituraeCreator, Baia Mare, 2019, pag. 104, ISBN 978-606-9021-51-4, copertă Florin Dochia, prefață - CER ȘI SUFLET - care aparținelui Daniel LUCA, pag. 5-6 și o postfață, pag. 97-99 - DANIELA MICU ȘI CONFESIUNEA CA FORMĂ DE REINVENTARE, ceaparținejurnalistului I. R. ROȘIIANU.

,,Mi-am căutat o masă a tăcerii

Săstau cu mine la taclale

Sămăcunoscpeîndelete

Chiardupăliniile din palme.

Liniavieții era lungă,

Trecea cu multpestehotare

Și se-ntorcea, peacelași drum,

Acasă, undemăașteptapământul din străbuni

Șilimbadulceromânească,

Vorbităprinorișicarecasă", DE VORBĂ CU MINE, pag. 9.

,,Este o poezie cu șidespresuflet, autoareamanifestândșitendințaspreaforism, sprereflexivitate. Chiardacăesteprezentăaicișiiubireaîndoi, preponderentăesteiubirea de sine, obținutăprinautocunoaștere, pentrucăînfiecare din noi e ascunsă o minune, primităîndar de la Dumnezeu", pag. 5, afirmăprefațatorul, Daniel Luca, încuvântulsău.

,,Zborpe-o respirație

Pringândînviitor

In visulceazireînvie

L-am scris cu aniînurmă

Pe-o albăfoaie

Șisingurazi

Pas cu pas se scrie", pag. 7, ZBORUL.

Citescpoemeleși-mi place ceeacecitesc. Delocstângace, autoarea ne redă o anumitămaturitateliterară - imaginațiebogată, tablourilitetare de rarăfrumusețe. Place lirismei... trecerea de la o imgine la alta se face cu bun gust, elegant, frumos - delocbrusc, firesc. Imaginiîn care găseșteși se regăsește.

Privirii nu îiscapănimic - ,,mi-am revăzutpământul", parcă am fi la Facere, ,,pașiimei de lut", ,,chipul meu tăcut", îțidauimpresiauneicălătorii, imaginareevindent, înfirescultimpului... șicurgereavisului, sau ,,facerea" merge înainte... sprematuritate, ... ,,eramacasăprintre cascade/întrepământșiînalt/despicamcerul", ,,priveamzborul/șizborulerameu", pag. 10, SUNT.

Uneoriaduceîndiscuțiemagia - dar nu oricumși nu unaoricare, ci ,,oîntreagămagiecedansează/prinsângelece-n veneîmipulsează". DacăautoareazicecăFĂRĂ IUBIRE - ,,n-armai fi speranță. / fărăiubireșisoare / N-am puteasăfimnicifrunze, / Nici stele căzătoare...", vin șiadaugeu... pentruautoaretotulesteiubire. Dar oare de ce o vădaltfel? Am voiesăîntreb?

Iubind ne înplinimși ne desăvârșim. Iubireaeste, până la urmă, și o împreunare. Unamaiaparte... Aici, vădiubireaîndreptatăspreastre, muze, stele, soare, natură - care pot fi identificateși ca motive tematiceînlirismul/liricaDanieleiMicu. Uneori o vădînflăcărată. Alteori o vădpicând, precum o frunză, darîșigăseșteputereșiforțăpentru a se ridica. Dar este un om liber. Liber săiubească. Liber săgândeascășisă-șigândeascăpropriul drum, propriacale, propriacădereșiridicare. LAS GÂNDURILE LIBERE, (pag. 14), zicepoeta. Oarecevor face ele. Clar, că le știerostul.

Ele, gândurile, odatălibere, vorgalopa, ,,printrefrunze", vortreceprintimp, vorcălătoriprintimp.Întreuntimptrecutși un timpviitor. Nu vădtimpulprezent. Auddoarcătrecurlând, precum,,douătrenuri/Ce trecpringaralor", pag. 14.

Pentruautoare, forța, puterea, curajulîisuntlumină. Așazice. LUMINA DIN MINE, pag. 15. Este o luptătoareși o melancolicăînacelașitimp... da! Aicivorbim de timpulprezent:

,,Adunclipe

Scoici

Pietre

Ascult

Marea

Și-adorm

Învis

Pe-un țărm...".

,,DanielaMicupropuneîncă de la debut o poezieîn care discursuleste bine filtratprinanumiteconvențiiintelectuale, darșiprinnenumărateconveniențesociale. Ancoratăputernicîn real - de unde-șidesprinde cu ușurințădezarmantăstampe, imagini, viziuni - poetabăimăreană induce în tot șiîntoateideea de lirism cerebral, astfelgenerândpiste false, provocând. Poemelecapătăforțășiimaginile o spectaculoasăprospețimetocmai din alternareaacestuilirism cerebral cu o anumitădoză de superficialitate, unastrunităla timp, înainte de cădereaîn descriptivism", pag.97, scoateîn relief editorulcărții, șisusținătorulautoarei, I.R.Roșiianu.

,,Uneori e suficientsăvăddoarcerul,

Atuncirespirinfinitul.

El se rupeprinceasul de la mânadreaptă.

Pe o parte cuprindealbastrul,

Iarpepartea cu ore, cu aur e încrustatăveșnicia.

Are liniice vin șipleacă

Pe o caleferată

Ce are cate-o haltă

Prin ore,

Prinstele,

Prin mine", pag. 95, UNEORI...

Volumul are un fundament solid. Este ,,ancoratîntr-o rădăcinăliterară" puternică. De obicei, într-un volum de debut se maivădopinteli, poticniri, scăpări, peicipecolo. Nu esteșicazulautoarei Daniela Micu. Ai credecăși-a risipitemoțiiledebutului, dăruindu-ne o poezieconcentratăși,,frumoscrescută", înadânc de suflet. Inclusivtrăirealirismuluieste de notat, îmbracăînfrumosversul.

Textuldelocgreu, tepatrunde, captiveazășiteatrageplăcutspredelectareprinlectură. Am văzutpeici, pecolocâte o rimă - răzleață... parcămaimultefect are versulalb, îmbrăcatînhaine de poveste, încalitate.

,,Sămăaștepți la margini de destin,

Săîmpletim din floriinele,

Săadormim, într-un târziu,

La luminalunii, înveliți cu stele.

Însomnultăuîmivoiașternepatul,

Prinnoapteaalbăeutevoiveghea,

Voi fi o muzăce-țiinspirăversul,

Când, ușor, visul se vadestrăma.

Minutele se scurg din ceasurimoarte,

CândlinișteadomneștepesteUnivers,

Din visvoi face realitate,

Insuflețindcuvinteleașternute-n vers", pag. 96, VISUL...

Felicitaceastăaparițieeditorialășiautoarea. Cred că nu se vaopriaici. Personal, teîncurajez, săpriveștiînainteșisămergitotînainte. Inclusivîn plan literar.

Eu spun căemoțiile au trecut. N-așputeaspuneacesteadacă nu aș fi găsitvaloareșiprețiozitate, aici... Da! Daniela Micu a pornit cu dreptul. Să fie de bun augur... iareuvăasigurcăacestepoeme nu suntdoar simple cuvinte, ci sunteternitategarantată... sunt CUVINTE PENTRU ETERNITATEA literară, care merităcititeșiapreciate la adevăratalorvaloare.

Bravo, poeta Daniela MICU, născută nu făcută... Așteptămalteprovocări. Așteptămalteasemeneaizbânziliterare, pentru o literatură de bunăcalitate, elegantă, nuanțată, bine primităînrândulpubliculuicititor.

Doamneajută... Bucuroscăaceastăzi nu am trăit-o degeaba, ci lecturându-te cu o adevăratăbucurie...

 

Chiuzbaia, 30 ianuarie 2021, (V.B.)

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu