joi, 28 ianuarie 2021

O carte academică la Săliștea de Sus


                                                                                           de Gheorghe Pârja

 Anul trecut, de Sfânta Mărie Mare, la Săliștea de Sus a fost o liniște de alungat fluturii. Mai ales la Pensiunea Seky, locul de întâlnire a spiritului academic, consacrat aici în ultimul deceniu. Adică Simpozionul Național de Cultură și Civilizație Românească în Maramureș. Timpul pandemic nu a ocolit nici manifestarea, care a înscris orașul de pe Iza în rândul stării profunde în numele culturii. Când am încercat să ne obișnuim cu pacostea nevăzută, la mijloc de decembrie s-a stins din viață academicianul Alexandru Surdu, cel care a fost spirit coagulator pentru împlinirea acestei nobile întâmplări. Atrași de profunzimea proiectului, au venit din toată țara, de la marile universități și institute de cercetări, istorici, filosofi și filologi, dar și personalități din domeniul științelor. Dar și intelectuali din Maramureș. Pentru a umple golul pandemic, profesorul Simion Iuga ne-a dăruit volumul 10, din cartea de căpătâi a acestei manifestări naționale, desfășurată în timp de liniște lumească și frumusețe intelectuală. Adică în august 2019.

Îmi aduc aminte, cu bucurie, de intrarea mea în oraș, în virtutea unor întâmplări culturale profunde, care stau pe fruntea acestei așezări. Vorba academicianului Surdu, ne întâmpinau, de regulă, vrednicul de cinste primar al orașului, ec. Ștefan Iuga, profesorul Simion Iuga, cel care a visat într-o noapte că poate zidi o cetate. Și a făcut-o, nu din piatra râului Iza, ci din sufletele noastre dornice de lumină. Volumul 10 este o mărturie că, la Săliștea de Sus, spiritul academic a dat tonul acestei manifestări. Semnăturile academicienilor Alexandru Surdu, Emil Burzo, Dorel Bucurescu, Dorin N. Poenaru confirmă tocmai nivelul elevat al temelor abordate în cadrul Simpozionului. Tot în spirit academic se înscriu și studiile semnate de Nicolae Iuga, Adelina Emilia Mihali și D. Loșonți.

De altfel, volumul apare sub egida Academiei Române – Centrul de cercetări „Cultură și Civilizație Românească,” Săliștea de Sus, Maramureș, care a început să funcționeze după modelul institutelor academice. Activitatea de cercetare este organizată pe trei departamente: filosofia culturii, coordonat de universitarul Nicolae Iuga; istorie locală, coordonat de istoricul Ilie Gherheș și teologie istorică, coordonat de preotul paroh Gavriș Vancea. O secțiune mai generoasă a volumului este cea referitoare la istoria vieții confesionale a Maramureșului. Aici semnează articole, rod al unor cercetări inedite, lector univ. dr. Ilie Gherheș, prof. Dumitru Chiș și prof. Mihaela-Cristina Gherheș, drd. Lazăr Năsui, sau juristul Vasile Coman. Secțiunea de istorie și etnologie ilustrează evantaiul de subiecte de mare interes și prestanță intelectuală. Este tocmai nota științifică sub care se desfășoară întâlnirile de la Săliștea de Sus.

Această secțiune este ilustrată de semnături de notorietate în domeniile abordate: dr. Eduard Nemeth, dr. Timur Chiș, dr. Maria Meze, dr. Ion Petrovai, profesorii Măricuța Petrovai, Simion Iuga, Simion Bogîldea. Volumul 10, coordonat de profesorul Simion Iuga, precum au fost și celelalte apărute până acum, este un manual de istorie, cultură și civilizație românescă. Ca un participant consecvent la Simpozionul săliștean, depun mărturie că fiecare ediție a marcat o împlinire intelectuală. Vorba academicianului Surdu: cine ar fi crezut că la Săliștea de Sus se vor întâlni cei mai vestiți toponimiști români? De la universitarul Vasile Frățilă, la regretatul dr. Adrian Rezeanu, cunoscut prin dicționarele toponimice monumentale ale Olteniei și Munteniei.

Studiile toponimelor sunt dătătoare de seamă despre istoria locului. La fiecare ediție am remarcat prezența profesorilor și preoților, de ambele confesiuni, a altor intelectuali din zonă. Nu au lipsit tinerii, care din buni ascultători au devenit autori de studii, care au fost prezentate la sesiunile de comunicări. Este unul din marile câștiguri ale Simpozionului săliștean. Prezența academică a impus și un nivel select, elevat și științific al dezbaterilor. A temelor abordate. Cele 10 volume apărute până acum sunt un tezaur al istoriei Maramureșului. Unic în felul lui, deoarece studiile conțin cercetări recente, cu o viziune actuală asupra fenomenelor.

Am citit că se are în vedere publicarea unui manual facultativ de istorie a Maramureșului. Cele 10 volume pot fi un izvor garantat de informații pentru proiectul în discuție. Nu voi înceta a lăuda deschiderea Consiliului Local și Primăriei orașului Săliștea de Sus, a primarului ec. Ștefan Iuga, pentru organizarea acestei manifestări naționale. Prin grija cărora a fost editat și acest volum de excepție. Mulțumim pentru sprijinul acordat culturii, istoriei, științei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu