Multe necunoscute în faţa Executivului. Mult prea multe ca să poată fi rezolvate cât de cât mulţumitor. Să vedem. Bugetul a întârziat. Când va ajunge în parlament se va isca un scandal rar întâlnit. De unde s-a tăiat? Cine va primi mai puţini bani decât se aştepta? Sunt alocate sumele pentru majorarea pensiilor? Vor rămâne îngheţate salariile bugetarilor? Despre pensiile speciale ce se mai aude? CCR a ajuns la concluzia că trebuie făcută o nouă lege a pensiilor.
Asta înseamnă luni şi luni de zile. Poate ani.
Dar şcoala? Se deschide sau nu se deschide în 8 februarie? Uniunea Europeană a recomandat tuturor statelor să amâne relaxarea. Restricţiile, datorită în special noii tulpini din Marea Britanie, dă frisoane tuturor ţărilor. Pe măsură ce creşte numărul persoanelor vaccinate parcă se intensifică pandemia. UE recomandă limitarea călătoriilor, spre dezamăgirea firmelor, dar şi a ţărilor, care trăiesc de pe urma turismului.
În faţa situaţiei tragice mondiale, problemele din România par ceva mai mici, dar nu uşor de suportat. Pentru un guvern fără experienţă nu este uşor de rezolvat nici cea mai mică problemă ivită.
Contează că un guvern nu are experienţă? Desigur. Sunt o serie de miniştri care nu au lucrat nici măcar într-o primărie de comună. Aflaţi în fruntea unor ministere grele, se află pentru prima oară în viaţa lor faţă-n faţă cu realitatea.
Acum câteva zile Rareş Bogdan îl acuza pe Ludovic Orban că a cedat ministerele „grele”. În realitate, PNL s-a debarasat de ministerele foarte vizibile. Sănătatea, de exemplu, cel mai greu minister, este acum în responsabilitatea USR-PLUS.
Administraţia publică, ministerul de la care aşteaptă bani şi ajutor administraţiile locale, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, este condus de UDMR. Transporturile, sunt acum USR-PLUS.
Nu PNL este chemat să împlinească vechiul vis al românilor de a avea autostrăzi şi drumuri, ci partidul lui Dan Barna. Economia, despre care în campania electorală, PNL spunea că trebuie repornită este la USR. Ca şi sensibilul minister al Justiţiei.
PNL, ca principal partid de guvernare, şi-a rezervat ministere specifice unui partid de stânga. Protecţia socială, Educaţia, Cultura, Agricultura, sunt ministere dificile, dar nu se numără printre aşa zisele ministere grele, sau cu mare greutate. Agricultura, Internele, Apărarea, sunt ministere importante, dar nu sunt în centrul atenţiei când este vorba despre reformarea profundă a societăţii. Din punct de vedere politic premierul Cîţu are puţine instrumente la îndemână. Premierul, ca economist, şi-a păstrat Finanţele. Mai poate manevra Fondurile europene, rămase la PNL, de care depinde salvarea economică a României.
Privit din acest punct de vedere actualul Executiv nu este deloc liberal. PNL, cu excepţia premierului, nici nu se poate considera principalul partid de guvernare.
După greutatea ministerelor, mai degrabă principalele partide de guvernare sunt USR şi UDMR. Dacă cele opt ministere ar fi ocupate peste noapte de PSD nu s-ar schimba nimic. Dacă PSD ar prelua ministerele conduse de USR-PLUS ar însemna schimbarea direcţiei guvernului.
Despre astfel de lucruri vorbea Rareş Bogdan, dar s-a exprimat ca un ziarist, atacându-l pe Ludovic Orban, ca persoană, ca preşedinte al PNL care nu s-a consultat cu nimeni la împărţirea funcţiilor guvernamentale.
Într-adevăr, dacă judecăm după ministerele pe care le deţine, PNL are o responsabilitate redusă. Cine să-l ia la rost că a subfinanţat ministul Culturii?
Asta se întâmplă în toate guvernele? Ce mai aşteaptă fermierii din partea Ministerului Agriculturii? Multe, dar sunt obişnuiţi să nu primească.
PNL va fi tras la răspundere la viitoarele alegeri pentru că a majorat pensiile, pentru că a îngheţat salariile.
În contextul actual datorat pandemiei, Educaţia a devenit un minister foarte important. Dar nu pentru că ar fi vorba despre o mare reformă a învăţământului, ci doar din cauza închiderii şcolilor.
Cu acest tablou în faţă, bazat pe importanţa ministerelor, se pune întrebarea dacă PNL se comportă ca principal partid de guvernare. După responsabilităţile pe care şi le-a asumat se mai poate spune despre PNL că este un partid mare?
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informația zilei Maramureș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu